Mandalorian

Mandalorian 4. epizód (2. évad) - The Siege (Az ostrom)

2020. november 21. - Insomnus

Nagy várakozás előzte meg Carl Weathers rendezését és így a negyedik epizódot is, főleg mert a 72 éves - de még mindig remek formában lévő - és először az 1976-os Rocky -ban felbukkant színész már korábban is szerepelt a Mandalorianban, mégpedig az első évadban, mint Greef Karga (a fejvadász céh vezetője). Nos, Weathers a legkevésbé sem okozott csalódást, mint rendező, sőt a második évad eddigi legjobb epizódját készítette el. Kapunk kitűnő akciójeleneteket, sugárvetőkkel megvívott harcokat, ostromot, TIE-fighter üldözéseket, és mindent, ami csak szem-szájnak ingere, már ha ha akcióbolondok vagyunk (like me). Nagy meglepetések nincsenek (mint az előző részben) és új karakterek sem jelennek meg, különös lényekkel, viszont izgalmakban bőven van részünk. De nézzük a cselekményt, ahogyan szoktuk, spoileresen egy záró összegzéssel.

4_mandalorian0.jpg

A negyedik epizód Mandó hajóján indul: a Razor Crest (Borotvaél) a Corvusra tart, mégpedig Ahsoka Tanóhoz (Bo-Katan tanácsára), hogy ott átadja a jediknek a kis Yodalinót. Csakhogy a Borotvaél siralmas állapotban van, ráadásul Yodalino tönkreteszi (játszás közben) a kábelrendszert, így Mandó kénytelen leszállni előbb a Nevarro bolygón régi barátjához, Greef Kargához egy nagy-javításra. Leszálláskor Karga mellett Cara Dune fejvadásznő fogadja a mandalorit, aki előtte épp egy csapat különös humanoid lényt győz le (és foszt ki). Mind Karga, mind Cara új pozíciókban élnek, egyikük a helyi közösség vezetője (magistrate), másikuk, a fejvadásznő a város marshallja (seriff). Nevarro fővárosa láthatóan virágzik, a lakosság békében él és a helyi iskolában egy 3PO droid protokoll-droid oktatja a gyerekeke. Karga Közéjük teszi Yodalinót is, amíg megbeszéli Mandóval ajánlatát.

Karga és Cara ajánlata a következő: Mandó segít nekik Nevarro utolsó birodalmi bázisának felrobbantásában, cserébe megjavítják hajóját, hogy folytatni tudja útját a Corvusra (Ahsoka Tanohoz). A bázist két okból akarják megsemmisíteni, egyrészt, mert értékes nehézfegyverekkel van tele, melyek sokat érnek a fekete-piacon, másrészt pedig (és ez a fő ok) meg akarnak szabadulni a birodalmiaktól, hogy Nevarro szabadon fejlődhessen és a szektor virágzó kereskedelmi központjává váljon (nem mellesleg Karga hatalmának növekedése mellett). Mandó elfogadja az alkut, így felkészülnek az ostromra, mely nem ígérkezik könnyűnek. A birodalmi bázis egy láva-kitörési ponton helyezkedik el (vélhetően a vulkanikus energiát hasznosítja) és tele van fegyverekkel illetve rohamosztagosokkal. Egy hatalmas sziklamagaslaton, egy kanyon-rendszer felett fekszik, nehezen bevehető pozícióban.

4_mandalorian1.jpg

Az ostromra egy egyszerű homoksiklóval, alig négyen indulnak: Mandó, Karga, Cara és az a kék, kopoltyús kétéltű lény, mely már az első évadban is felbukkant és aki tartozik Kargának, mert korábban meglopta őt. A Mythrol fajban tartozó humanoid 350 évig kell, hogy szolgálja Kargát (egyelőre könyvelőként). Az ostrom nehezen indul: egy lenti oldalajtón csak Mandó segítségével tudnak bejutni, aki felrepülve a bázishoz, kiiktatja az ajtóőrt. A terv lényege, hogy kiiktatják a hőelvezetőt a reaktornál, így önrobbanást idéznek elő és a láva kitörve elpusztítja az egész bázist.

Az ostrom pörgős akciókat hoz: kiiktatják az irányítóközpont kezelőjét, majd a Mythrol lekapcsolja a reaktor irányító-paneljének hűtőszálait. Ezt követően mindannyian menekülőre fogják, hogy a robbanásig hátralevő 10 perc alatt biztonságos távolságba kerüljenek a bázistól. Az épület elhagyása közben veszik észre, hogy a telep nem csak katonai támaszpont, de laboratórium is, ahol Dr. Pershing végez kísérleteket. Vérátömlesztéseket csinál, hogy növelni tudja az emberi vérben a titokzatos "M-számot" (talán a midikloriánok számát?) A projektet Gideon kormányzó utasítására végzik, aki úgy tűnik, egyre nagyobb befolyásra tesz szert az Új Köztársaságban.

Az ostrom végén a támadók kettéválnak: Mandó hátrakétájával elrepül a hajójáért és a kis Yodalinóért, a többiek pedig kitörnek a bázisról a Trexlerrel (afféle tank-szerűséggel). Menekülésük nagyon látványos: sorra kiiktatják az őket üldöző sikló motoros birodalmiakat, Mandó pedig kilövi a TIE-fightereket a hajójával.

Végül az Új Köztársaság (korábbi felkelők) egyik pilótája kihallgatja Kargát és lezárja a bázis megsemmisítésének vizsgálatát. (Úgy tűnik az Új Köztársaság keze nem túl erős a peremvidéken.) A csillagszárnyú pilóta Carát is megkeresi és soraikba hívja, de a fejvadásznő nemet mond a felkérésre (bár elgondolkodik a dolgon). A film zárása egy birodalmi cirkálón (vagy rombolón) zajlik, ahol egy hologramról jelenti egy besúgó, hogy nyomkövetőt helyezett el Mandó hajójára. Gideonnak jelentést tesz erről egy csinos és fiatal birodalmi katonanő. A kormányzó bizakodóan és elszántan tekint a jövőre. Ki tudja mire készül?

4_mandalorian2.jpg

Összegzés: A 12. epizód, vagyis a második évad negyedik része leginkább az akciójelenetek miatt különleges és élvezetes. A script kimondottan pörgős, a rendezés látványos jelenetekkel ajándékoz meg bennünket és a felbukkanó Star Wars stíluselemekre sem lehet panaszunk, hisz rengeteg a birodalmi rohamosztagos, a különböző harci eszköz, sikló-motor, TIE fighter és egyéb látvány-elem. Ugyanakkor túlzott bonyodalmak, rejtélyek, különlegességek nincsenek ebben a részben.Bár rögtön tegyük hozzá: az kimondottan felkelti figyelmünket, hogy "M-számot" akar növelni a vérben Gideon, vagyis talán jedi-képességeket akarj kifejlesztetni emberekben (legfőképp valószínűleg saját magában). Talán ehhez kell neki annyira Yodalino is. A másik érdekesség, hogy ebben a részben Gideont egy Darth Vader jellegű ruhában láthatjuk (vagy ahhoz nagyon hasonló felszerelésben) a sisakot leszámítva. 

85%

 

Nekünk mindennel együtt nagyon tetszett Carl Weathers filmje és erős 85% -ra értékeljük, ami megelőzi a második évad legelső epizódjának értékelését (70%) és a második (60%), illetve harmadik részt (65%) is.

Végső zárásként egy érdekes hír: Pedro Pascal (Mando) Budapesten járt és Instagramjára egy angol-spanyol nyelvű "tartsatok ki" feliratú képet tett ki, a Margit híddal.

insta_pascal.jpg

Nagyon várjuk a következő epizódot Dave Filonitól, mely talán már Ahsoka Tano felbukkanását is hozza majd, akit mellesleg a gyönyörű Rosario Dawson alakít majd. Alig várjuk. This is the way. 

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.21.13:00

süti beállítások módosítása