Mandalorian

A streaming Star Wars filmek

2023. augusztus 26. - Insomnus

A Star Wars rajongók jelentős hányada a 10 kánon részt és a két spin-off fejezetet (Rogue One, Solo-film) tekintik csak valódi Csillagok háborúja élménynek. Ugyanakkor akadnak streaming-fanok is, akik megnézik az összes ilyen filmsorozatot és kedvelik is ezeket. De hol tartunk most (2023 augusztusában) mennyi ilyen készült eddig:

  1. Mandalorian 1-2 évad
  2. Obi-Wan széria
  3. Boba Fett sorozat
  4. Andor 2 évad
  5. Ashoka sorozat

Blogunk csak a Mandalorian első két évadával tudott foglalkozni, de láttunk néhány részt az Obi-Wan sorozatból is. Ezt követően viszont teljesen elvesztettük érdeklődésünket a streaming kategória iránt, így a Boba Fett filmekről, az Andorról és az Ahsoka részekről az égvilágon semmit nem tudunk. Viszont ezeket már nem is tekintjük igazi Star Wars filmeknek.

***

Szenzációs hír: 88 nap múlva indul a Mandalorian 3. évad

... jó, nem igazán 3. évad, de a Mandalorian-csapat és franchise harmadik sorozata

A Disney szenzációs bejelentése szerint december 29-én, azaz 88 nap múlva (október 2-től számítva) itt az új Mandalorian sorozat, mely a The Book of Boba Fett címet kapta. A rajongók számára igen kedves hírt szeptember 29-én jelentette meg a starwars.com, az első reklám-promóciós "plakáttal" együtt.

nevtelen.jpg

A kép forrása: Fotó: Lucasfilm Ltd. / Disney

A display visszafogottan finom eleganciával egy trónuson ábrázolja Fett alakját, kétséget nem hagyva a rajongók számára arról, hogy a középpontban valóban Boba Fett áll majd. Az alapsztori a klasszikus részekből is jól ismert Tatooine sivatag-bolygóra kalauzolja a nézőket, ahol Fett és a csinos Fennec Shand kalandjait követhetjük nyomon. (A Mandalorian sorozat karakteriről, blogunk adatbázisában tájékozódhatsz.)

A történet szerint a gyors-kezű páros a Jabba által uralt planéta feletti irányítást akarja megszerezni. (Bár azt, hogy miért annyira fontos mindenki számára egy sivatagos, sivár és alig lakott bolygó megkaparintása, egyelőre nem tudni.)

Mindenesetre nagyon várjuk a video-előzetest és az első véleményeket a promóciós anyagokról (plakátokról, képekről ... stb), melyekről szívesen tudósítunk, várva kommentjeiteket is. Kezdődjön tehát a visszaszámlálás 88-ból! This is the way.

A legelős évad részeiről illetve a második évad epizódjairól részletes posztokat találsz nálunk!

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.10.02.(09:49)

Bombaként robbant a Mandalorian befejező része

A korábban Marvel-filmekkel foglalkozó (Hangya, A Hangya és a Darázs), illetve vígjátékokat készítő (Az igenember) Payton Reed nagyon ütős befejező részt készített, mely hasonlóan az első szériához (ahol szintén a zárás volt a legjobb) bombaként robbant a rajongóknál. Jon Favreau (az egész Mandalorian franchise atyja), remek befejezést írt, amihez nagyon jó script és élvezetesen szórakoztató rendezés társult. Jó arányérzékkel kapunk pörgős, látványos akciójeleneteket, meglepetéseket és egy nagy csattanót is a legvégén. Nézzük tehát a sztorit, a The Rescue (A megmentés) című évadzáró fejezetet spolieresen.

utolso_resz_mandalori.jpg

A nyitójelenetben a Slave-1 támadását látjuk egy birodalmi hajó, egy Lambda osztályú űrsikló ellen, melyen Gideon professzora, Dr. Pershing utazik. Mandó sikeresen fogja be a járművet és átkelve rá, fogságba ejti a tudóst. Dr. Pershing meglepően közreműködőnek bizonyul: elárulja, hogy Gideon könnyűcirkálójának melyik részén őrzik a kis Grodut. Közben kialakul egy új összefogás: Bo-Katan csapata, Mandó, Cara Dune és Boba Fett között, melyben mindenki megkapja, amit akar: Bo-Katan két dolgot is: egyrészt sötét kardot (amivel visszaszerezheti Mandalort), másrészt Gideon hajóját (a támadáshoz), Mandó megkapja a kis Grogut, Boba Fett pedig annak elégtételét, hogy kiegyenlítette tartozását Mandó felé. Kidolgoznak tehát egy haditervet Gideon hajójának elfoglalására.

Az akció nehézségekkel indul: a színjátékot - melyben azt imitálják, hogy egy birodalmi shuttle -t üldöz a Slave és így Mandóék menedéket kérnek a birodalmi cirkálón - nem veszik be Gideonék, így erőszakkal kell leszállniuk a kormányzó hajóján. Utána viszont már simán alakulnak a dolgok (legalábbis egy ideig): a Bo-Katan és Cara alkotta főcsapat sorra iktatja ki a troopereket, a hajóhídra tartva, miközben Mandó a kis Grogut keresi. Egy ponton azonban hiba csúszik számításaikba: Gideon "felébreszti" az alvó üzemmódban lévő sötét osztagos harci droidokat, melyeket ugyan az utolsó pillanatban elzár Mandó, ám egyetlen darab kiszabadulva a mandalorira támad. Mandó alig-alig tudja magát megvédeni, óriási küzdelem árán képes csak végezni a sötét osztagossal.

utolsoresz_3.jpg

Itt két apró kritikát fogalmaznék meg: az egyik, hogy kicsit nevetséges, ahogyan a birodalmi rohamosztagosokat járatja le a script. Arra gondolok, hogy egyesével, szervezetlenül és mindenfajta taktika vagy stratégia nélkül támadnak a behatolókra, iszonyúan bénán. (Erre nincs jobb szó.) Mandóék szépen egyesével, kettesével lövöldözik le őket különösebb megerőltetés nélkül. A másik a sötét osztagosok túlmisztifikálása. Gyerekes zenei aláfestésekkel, hatásvadász kamerahasználattal láttatják őket (ájuljunk már el attól, hogy mennyire félelmetesek).  A szájbarágós üzenet visszás és felesleges, hiszen így is elég profi gépeknek tűnnek.

utolsoresz_2.jpg

Aztán a 20. percben jön egy nagyon nagy jelenet: létrejön végre a találkozás a sorozat két legfontosabb alakja (és két legfontosabb ellenfele) Gideon illetve Mandó között. Már-már úgy tűnik megegyeznek: Mandó viszi Grogut, Gideon pedig megtartja a Darksaber -t, aztán a kormányzó mégis megszegi az alkut, hirtelen Mandóra támad. Kettejük párharca izgalmas és szerintem jól kidolgozott, elég cool. Természetesen győz Mandó, amikor Gideon kezéből kiesik a legendás fekete fénykard, a kormányzó pedig a földre esik, teljesen kiszolgáltatottan.

Egy újabb nagy fordulat: a Darksaber azé kell legyen, aki azt harcban elnyeri. Mivel ez a személy most Mandó (hiszen legyőzte Gideont), így Bo-Katannak ugyancsak harcban kellene elvennie a mandaloritól. A két szövetséges gondba kerül: nem akarnak egymással harcolni, de Bo-Katannak szüksége van a fekete fénykardra, mégpedig szabályosan megszerezve. Kell ez neki, ha Mandalor uralkodónője akar lenni.

A dilemmának a sötét osztagosok felbukkanása vet véget: váratlanul megtámadják ugyanis a hajót, ám szerencsére az irányítóhelység páncélajtaja feltartóztatja őket. Közben megint egy kiszámíthatatlan fordulat lep meg bennünket: egy idegen bukkan fel: egy X-Wing utasaként, mégpedig egy ismeretlen Jedi lovag. Zöld színű fénykardjával gyakorlatilag gond nélkül, teljesen simán aprítja darabokra a sötét osztagos droidokat. Végül kapunk egy akkora flash -t, mint ide Lacháza: a Jedi-csuklya alól ugyanis az irányítóhelységbe lépve Luke Skywalker arca tűnik elő, hihetetlenül jól megcsinált CGI megoldással (legalábbis jóval ügyesebben kivitelezetten, mint korábban Leia és Tarkin kormányzó).[Bár ezt a lenti kép nem adja vissza.]

utolsoresz_4.jpg

A film (és az évad) zárásaként kapunk még egy nagyon megható jelenetet Grogu és Mandó búcsújáról, melyben a fejvadász még az arcát is megmutatja. Hogy teljes legyen a sírás-rívás, még R2-D2 is megjelenik, afféle fanservice nosztalgia-punccsal nyakon öntve a zárójelenetet.

A néhány kritikai észrevételünktől eltekintve azonban egyértelműen egy nagyon jó epizódnak tartjuk az évadzárást, sőt a második évad legjobbjának. Remek forgatókönyv, ügyes, élvezetes rendezés, ütős akciójelenetek és főleg a fordulatosság teszik emlékezetessé. Értékelésünk erős 90%.

90%

Az évad végetérésével most sajnos hosszú időre lezárulnak a mandalori harcos kalandjai. A második évad három legjobb epizódja a Mandalorian blog szerint a következő lett:

  • 1.) The Rescue (A megmentés) évadzáró, 16. rész - 90%
  • 2.) The Siege (Az ostrom) második évad 4. rész (12. epizód) - 85%
  • 3.) The Believer (A hívő) második évad 7. rész (15. epizód) - 80%

Reméljük lesz még folytatás és harmadik évad! Blogunk mindenesetre nagyon várja. Addig sem tervezünk teljesen elhallgatni, oldalunkon lesznek még Star Wars témájú posztok. This is the way.

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.12.20.(22:00)

Mandalorian 7. epizód (2. évad) - The Believer (villámelemzés)

Rick Famuywa gyors tempójú, akciódús és fordulatos tizenötödik részt tett le elénk a második évad utolsó előtti fejezetében, mely aThe Believer (A hívő) címet kapta. Jó a sztori, kapunk meglepetéseket és lövöldözős, harcolós jeleneteket is nagy mennyiségben. A végeredmény egy 36 perces akcióbomba, mely így a Siege után a második legjobb epizód lett.

15_resz1.jpg

A 15. rész története szerint Mandó továbbra is Gideont keresi, hogy visszaszerezze tőle Grogut. Segíti ebben Cara Dune marsall, akivel együtt mennek egy fegyencekkel működő börtön-üzembe, ahol birodalmi lépegető talpakon hatalmas daruk rakosgatják a roncsokat. Akit keresnek: Migs Mayfeld fegyenc korábban a birodalmiak szolgálatában állt és mint harcos vett részt különböző hadműveletekben.

Mayfeld szerint csak a Morakon lehet egy ottani katonai terminálról leolvasni Gideon tartózkodási helyét. A küldetés tehát nem is olyan egyszerű: be kell hatolniuk egy birodalmi támaszpontra, mégpedig rohamosztagosnak öltözve. A kivitelezés kimondottan látványos és akciódús: Mandó trooper felszerelésben (és így arctakarását megoldva), Mayfelddel együtt, egy instabil anyagot szállító hatalmas terepgéppel indulnak a különleges bázisra. A bejutás meglehetősen rögös: banditák próbálják elrabolni a szállítmányt és a 4 szállítójárműből háromnál sikerrel is járnak. Ám Mandóékat nem tudják megállítani, a fejvadász simán áttör a támadókon és bejut a támaszpontra Mayfelddel.

A film következő részében már a bázison vagyunk a két elszánt harcossal, akik besétálnak a keresett terminálhoz és lekérik az adatokat. Ennek során Mandónak sajnos le kell vennie a sisakját, megszegve az ősi mandalori kódex egyik legfőbb szabályát. Megzavarja azonban őket egy tiszt, aki elbeszélget a két "katonával". A feszült helyzetnek végül Mayfeld vet véget, aki egyszerűen lelövi a birodalmi parancsnokot. Újabb akcióorgia következik: Mandóék kitörnek a támaszpontról, amiben segíti őket odakintről Cara Dune és Fennec Shand is.

A sikeres szökési akciót Mayfeld távoli lövése zárja, amivel gyakorlatilag felrobbantja a támaszpontot (menekülésének végén). Nagyjából ennek a tettének köszönheti, hogy a marsall végül futni hagyja és nem viszi vissza a roncstelepre. A végső zárójelenetben Mandó felveszi a kapcsolatot - most először - Gideonnal és hologramja megfenyegeti a volt kormányzót: visszaszerzi Grogut. Értékelésünk: 80%

80_szazalek.jpg

Nagyon várjuk a második évad záróepizódját, mely valószínűleg rengeteg akciót és meglepetést tartogat számunkra. mandalorian_belyegkep.jpg

2020.12.18.

Mandalorian 6. epizód (2. évad) - The Tragedy

A véres akciófilmjeiről híres (Machete, Alkonyattól pirkadatig, Sin City, Alita) mexikói - amerikai rendező, Robert Rodriguez valóságos akcióbombát tett le elénk a 14 rész elkészítésével, melynek 31 perce szinte végig egyetlen elnyújtott, hosszú akciójelenet. A helyszín a Tython bolygó, ahová a mandalori azért érkezik, hogy Ahsoka Tano javaslatára Grogut az ősi Jedi templom látókövére tegye, hogy kis csöppség kapcsolatot tudjon kialakítani a Jedikkel. 

mandalori_boba.jpg

Már a Razor Crest fedélzetén próbára teszi Yodalinot (azt a trükköt kell végrehajtania, amit Ahsokával - amikor egy kis fémgolyó kellett magához vonzania) és megnyugtatja: "megtaláljuk a helyet, ahová tartozol Kölyök, ahol jól gondodat viselik majd". Ahogy a mandalori fogalmaz: "lehúzott ablakkal" érkeznek a templom látókövéhez, ami a gyakorlatban azt jelenti: Mandó hátrakétájával repülnek a helyszínre. Nehezen indul a varázslat, mert Grogu hiába ücsörög eleinte a kövön, semmi nem történik. Aztán váratlanul felbukkan egy Firespray 31 osztályú hajó (közismertebb nevén: Slave-1) melyet a régi SW fanok Jango-, majd Boba Fett hajójaként ismernek. Mandó hirtelen óvatossá válik és arra kéri Grogut, hogy hagyja el a követ és meneküljenek. Ám Yodalino közben átszellemül és valamiféle energianyalábban kezd meditálni és kapcsolatot keresni az égiekkel. Gyakorlatilag hozzáférhetetlenné válik (amikor Mandó érte nyúlna, az energianyaláb messzire löki). 

mandalori_boba2.jpg

Közben a Slave-1-ből ismeretlen alak száll ki, aki ellen harcra indul a mandalori, hogy időt nyerjen Grogu számára. Küzdelmük azonban pár perc után megakad és inkább beszélgetésbe kezdenek egymással. Ennek során derül ki, hogy az ismeretlen már régóta követi a mandalorit, akit azért keres annyira, mert van nála egy bizonyos mandalori páncélzat, ami őt illeti. (Mandó még a Tatuinon szerezte ezt a páncélt Cobb Vanth -tól. Mint emlékszünk, a második évad legelső részében, a Tatuinon történt, hogy főhősünk egy homoklakó óriássárkányt ölt meg, amiért a helyi marshall neki adta mandalori páncélját. Amihez mellesleg roncs-turkász jawáktól jutott.) Az idegen szerint az apjáé volt ez a páncél és most már az övé. Mandó azonban vonakodik nekiadni, mert arra a kérdésére, hogy "te mandalori vagy", az idegen csak annyit válaszol: "... csak egy egyszerű ember vagyok, aki boldogulni próbál a galaxisban".

Patthelyzet alakul ki, ám közben kiderül: Boba Fettnek (mert így hívják az idegent) van egy társa is, a szintén első évadból megismert Fennec Shand bérgyilkosnő, akit Boba mentett meg a haláltól és aki ezért lett a társává. Ez a bérgyilkosnő fegyvert szegez Yodalinora, így kényszeríteni tudja Mandót a megadásra. Viszont Mandónak is vannak nagy tűzerejű fegyverei, így végül a kölcsönös megadásban maradnak. Boba Fett alkut ajánl: garantálja mind a mandalori, mind Grogu biztonságát ha megkapja atyai örökségét a páncélt. Az alkudozásnak a birodalmi rohamosztagosok felbukkanása vet véget, akik Gideon kormányzó parancsára érkeznek Groguért. Tűzharc bontakozik ki: egyik oldalon a Boba - Fennec páros, másikon pedig a rohamosztagosok. Míg Fennec célzott lövéseket ad, le Boba Jedi módra harcol, különleges botjával támadva a tropperekre. Közben Mandó tehetetlenül fekszik, mert az energianyaláb kiüti, amikor Grogut próbálja levenni a kőről.

mandalori_fenneck.jpg

Bár a rohamosztagosok aknavetőt és nagy tűzerejű automata fegyvereket is bevetnek, Fennec egy hatalmas sziklát gurít rájuk, ami rengeteg támadóval végez. Ennek ellenére nem állnak túl jól: bár Mandó bekapcsolódik a küzdelembe, a rohamosztagosok számbeli túlerejüknek köszönhetően bekerítik őket. Ekkor fordít a helyzeten, a közben apja páncéljába beöltöző Boba Fett, aki óriási tűzerővel kapcsolódik a küzdelembe. A trooperek menekülőre fogják, de Boba még felszálló hajóikat is kilövi a hátáról indítható speciális irányítású rakétáival. Ekkor azonban újabb fordulat következik: a messzi magasból hatalmas és pontos lövés semmisíti meg Mandó hajóját, a Razer Crestet. Kiderül: Gideon kormányzó hatalmas birodalmi hajóval, egy Arquitens-osztályú könnyűcirkálóval érkezett a bolygó közelébe, óriási túlerővel.

mandalori_cruiser.jpg

A kegyetlen kormányzó úgynevezett "sötét osztagosokat", dark toopereket vet be (fejlett harci droidokat), akik talp és hátrakétáikkal érkeznek a bolygó felszínére Groguért.Mando és Fenneck bár nagyon igyekeznek Grogu segítségére, sajnos elkésnek: a félelmetes harci driodok magukkal viszik a csöppséget. Ekkor bukkan fel váratlanul Slave-1 -esével Boba Fett és rögtön a dark trooperek után repül. Közben jelenti Mandóéknak, hogy "visszatért a Birodalom". A dramatikus bejelentés azt követően születik meg, hogy Boba megdöbbenve pillantja meg Gideon hatalmas csillagrombolóját. Fenneck azt válaszolja: "az nem lehet, a Peremvidék az "Új -Köztársaság" fennhatósága alatt áll.

mandalori_darktrooper.jpg

A birodalmiak távozása után Mandó saját hajójának romjai között megtalálja Grogu kis fémgolyóját és az előző részben megszerzett beshkar lándzsáját. Végül a három harcos - Boba, Mandó és Fenneck - összegyűlnek még egy végső tanácskozásra. Boba megmutatja páncélja hologramját származásáról, amit Mandó el is fogad, majd közli a mandalorival: az apja harcolt a mandalori polgárháborúban. (Bár érdekes módon Mandó "találtnak" nevezi Bobát, ami utalás lehet arra, hogy Mandóhoz hasonlóan ő sem igazi, vérségi mandalori, hanem olyan valaki, aki később csatlakozott a fejvadászok népéhez.) Végül megállapodnak: Boba és Fenneck segítenek Grogu visszaszerzésében és amíg ez nem lesz sikeres, mindketten Mandó adósai.

Az utolsó előtti zárójelenet a Nevarrán játszódik, ahol Mandó (Boba hajójával érkezve) Cara Dune marsallal tárgyal. A mandalori egy bizonyos Migs Mayfeld nevű bűnözőt keres, hogy megszöktethesse és segítsen neki megtalálni Gideon hajóját. Cara vonakodik segíteni, mert az Új-Köztársaság szabályait be kell tartania. Közben a végső jelenet már Gideon cirkálóján bontakozik ki, mely fénysebességgel száguld valahová. Fedélzetén Gideon a kis Groguhoz igyekszik, akit egy teremben őriznek a trooperek. A csöppség éppen két rohamosztagost csapkod egymáshoz az akaratával (az erőt felhasználva), mikor Gideon mosolyogva a terembe lép. Megmutatja neki a legendás dark sabert, majd megbilincselteti.  

mandalori_gideon_grogu.jpg

A végső bejelentés: Gideon üzenetet küld Dr. Pershingnek, hogy megvan a donor. (Nagy kérdés még mindig: milyen rejtélyes kísérleteket végeztet Pershinggel a kormányzó? Talán Jedi képességeket akar kifejlesztetni a Grogu testéből kinyert mintákkal? Vagy az örök - legalábbis nagyon hosszú - élet titkát keresné? Egyelőre nem tudjuk.)

A 14. epizód összességében egy látvány-gazdag, pörgős rész, kiváló akciójelenetekkel. Értékelésünk erős 80%, akárcsak a 4. fejezet (The Siege) esetében. A folytatásban erősen számítunk nagyon komoly csatákra (Gideon hajóján talán) és annak a titoknak a fellebbentésére is, hogy mi Gideon végső terve.

mandalorian_belyegkep.jpg


 

Mandalorian 5. epizód (2. évad) - The Jedi

A számtalan bajt, több sztár halálát és egy nagyon súlyos járványhelyzetet hozó 2020-as esztendő, ezúttal bennünket, Star Wars rajongókat is megdöbbentett egy tragikus hírrel: november 28-án elhunyt Darth Vader valódi alakítója, a 85 éves David Prowse. Életéről partner-blogunk posztja emlékezik meg. De mivel az élet megy tovább, főhajtásunk után nézzük, hogyan sikerült a Mandalorian legújabb, 13. fejezete? (A korábbi részek kritikáit itt olvashatja el.)

mandalori_5_2.jpg

A második évad első Dave Filoni rendezése ugyanúgy nem hozott csalódást, mint Carl Weathers direktori debütálása az előző epizóddal. Ezúttal az ötödik részben végre szemtől szemben találkozhatunk "A klónok háborúja" animációs film togruta jedi-nőjével, Ahsoka Tanoval, akit a gyönyörű Rosario Dawson alakít. Láthatunk remek párbajokat, fénykard-küzdelmeket, izgalmas összecsapásokat és harcot a köbön. Mindezt egy baljósan sötét közegben, a kissé lepusztult Corvus bolygó félhomályos világában. A 13. rész egyszerre idézi meg számunkra a szamuráj-filmek világát és a vadnyugat sajátos esszenciáját, pisztoly-párbajokkal, revolver-hősökkel és a hajdani amerikai peremvidék törvényen-kívüli, magányos harcosaival. Hozzáteszem: számomra egy kicsit még a római légiók korának harci stílusa is felidéződik, főleg a várfalon páncélban álldogáló zsoldos (Lang) illetve úrnője (a patríciusokra hajazó Elsbeth) és az alant támadásra kész "barbár harcos" (Ahsoka) szembenállásában. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a cselekményt.

mandalori_5_3.jpg

Mandó, a Corvus erdő-bolygóra tart, Bo-Katan javaslatára, mert itt találkozhat a legendás jedivel, Ahsoka Tanoval. Mint a korábbi részekből tudjuk: Mandó fő feladatának a kis Yodalino eljuttatását tekinti a jedi-rend valamely tagjához. (Minden eddigi "kalandja" és akciója ennek az útnak vagy küldetésnek egy-egy "mellékszála" volt.) A mandalori fejvadász ezúttal Calodan városába érkezik, ahol az önkényes Morgan Elsbeth parancsol. A gonosz úrnő szabályosan sanyargatja a helyieket és vasmarokkal uralkodik felettük, mégpedig a zsoldos Lang segítségével. Mivel úgy tudja, hogy a jedik és mandalorik ősi ellenségei egymásnak, megpróbálja felbérelni Din Djarint a hatalmát fenyegető jedinő, Ahsoka ellen. Ajánlata szerint, ha Mandó megöli a legendás harcosnőt, akkor megkapja a színtiszta beshkarból készült mandalori lándzsát (amiről mellesleg nem tudjuk hogyan került birtokába).

Ám a helyzet nem egészen úgy alakul, ahogyan Elsbeth gondolja: Mando inkább összefog ugyanis Ahsokával, ahelyett, hogy megküzdene vele. Előtte azonban még a kis Yodalinoról tárgyalnak. Kiderül: a csöppség valódi neve: Grogu és a Galaktikus Köztársaság központjában, Coruscant városában nevelkedett, azon belül is a jedik ősi templomában. Itt a legjobb jedi-mesterek tanították, amíg csak lehetett. Később, a birodalmi hatalomátvételt követően elrejtették, hogy az uralkodó ne tudja megöletni. A kis Grogu kálváriája azóta tart (vagyis nagyjából 5 éve). Ahsoka részletesen elmeséli mindezt Mandónak, de azt is hozzáteszi: nem taníthatja Yodalinót, mert az túlságosan kötödik a mandalorihoz (apjaként tekint rá). Ahsoka szerint ez a kötödés meggyengíti és sebezhetővé teszi a csöppséget.

mandalori_5_1.jpg

A 13. epizód akciókkal teli második része, a jedinő és Mandó közös támadását mutatja be a várost uraló páros, Elsbeth és Lang ellen. A csúcspont a kettős párbaj: Mandó Lang ellen és Ahsoka Elsbeth ellen. Ütős, élvezetes és izgalmas mindkettő. A zárás: a jók természetesen győznek, Ahsoka pedig új küldetést javasol Mandónak. Azt ajánlja a fejvadásznak, hogy vigye el Yodalinot a Tython bolygóra a jedik legősibb templomába és tegye a csöppséget a hegytetőn lévő látókőre. Így Grogu utat választhat magának: ha a jedik útját választja, akkor más mesterek megérzik jelenlétét és keresésére indulnak majd.

A zárás leginkább elgondolkodtató mondata Ahsoka azon kérdéséhez kapcsolódik, melyben Elsbeth -et faggatja főnökéről, aki nem más, mint a Timothy Zahn regényekből jól ismert, gonosz Thrawn főadmirális. Egy újabb SW figura akivel az animációs filmek világában is találkozhattunk. Valódi neve: Mitth'raw'nuruodo.

Ami a 13. rész értékelését illeti: egyetlen komolyabb negatívumot tudunk csak felhozni, nevezetesen azt, hogy Filoni kicsit túltolja a sötét, bizarr, félhomályos háttereket, a kihalt cölöp-erdőnek tűnő bolygóval. Kimondottan idegesítő és mellesleg szemet rontó ez a folytonos füstös-ködös félhomály, ráadásul szerintünk indokolatlan is. Kicsit emberibb, barátságosabb és tisztább, világosabb közegben is ütősek lennének a harci jelenetek, párbajok, amelyeket úgy jobban is lehetne élvezni. De ezen kívül más probléma nincs ezzel a résszel, a látványos párharcok bőven kárpótolnak bennünket a sivárságért.

75_szazalek.jpg

A végső értékelésünk, éppen csak egy picivel kevesebb, mint az előző részé: kereken 75%. Nagyon várjuk a további epizódokat és leginkább Thrawn felbukkanását! No meg azt, ahogyan a Favreau csapat egyre inkább egy sajátos "összekötő áthidalássá" teszi sorozatát az élőszereplős mozifilmek és animációs feldolgozások között. This is the way!

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.29.14:50

Mandalorian 4. epizód (2. évad) - The Siege (Az ostrom)

Nagy várakozás előzte meg Carl Weathers rendezését és így a negyedik epizódot is, főleg mert a 72 éves - de még mindig remek formában lévő - és először az 1976-os Rocky -ban felbukkant színész már korábban is szerepelt a Mandalorianban, mégpedig az első évadban, mint Greef Karga (a fejvadász céh vezetője). Nos, Weathers a legkevésbé sem okozott csalódást, mint rendező, sőt a második évad eddigi legjobb epizódját készítette el. Kapunk kitűnő akciójeleneteket, sugárvetőkkel megvívott harcokat, ostromot, TIE-fighter üldözéseket, és mindent, ami csak szem-szájnak ingere, már ha ha akcióbolondok vagyunk (like me). Nagy meglepetések nincsenek (mint az előző részben) és új karakterek sem jelennek meg, különös lényekkel, viszont izgalmakban bőven van részünk. De nézzük a cselekményt, ahogyan szoktuk, spoileresen egy záró összegzéssel.

4_mandalorian0.jpg

A negyedik epizód Mandó hajóján indul: a Razor Crest (Borotvaél) a Corvusra tart, mégpedig Ahsoka Tanóhoz (Bo-Katan tanácsára), hogy ott átadja a jediknek a kis Yodalinót. Csakhogy a Borotvaél siralmas állapotban van, ráadásul Yodalino tönkreteszi (játszás közben) a kábelrendszert, így Mandó kénytelen leszállni előbb a Nevarro bolygón régi barátjához, Greef Kargához egy nagy-javításra. Leszálláskor Karga mellett Cara Dune fejvadásznő fogadja a mandalorit, aki előtte épp egy csapat különös humanoid lényt győz le (és foszt ki). Mind Karga, mind Cara új pozíciókban élnek, egyikük a helyi közösség vezetője (magistrate), másikuk, a fejvadásznő a város marshallja (seriff). Nevarro fővárosa láthatóan virágzik, a lakosság békében él és a helyi iskolában egy 3PO droid protokoll-droid oktatja a gyerekeke. Karga Közéjük teszi Yodalinót is, amíg megbeszéli Mandóval ajánlatát.

Karga és Cara ajánlata a következő: Mandó segít nekik Nevarro utolsó birodalmi bázisának felrobbantásában, cserébe megjavítják hajóját, hogy folytatni tudja útját a Corvusra (Ahsoka Tanohoz). A bázist két okból akarják megsemmisíteni, egyrészt, mert értékes nehézfegyverekkel van tele, melyek sokat érnek a fekete-piacon, másrészt pedig (és ez a fő ok) meg akarnak szabadulni a birodalmiaktól, hogy Nevarro szabadon fejlődhessen és a szektor virágzó kereskedelmi központjává váljon (nem mellesleg Karga hatalmának növekedése mellett). Mandó elfogadja az alkut, így felkészülnek az ostromra, mely nem ígérkezik könnyűnek. A birodalmi bázis egy láva-kitörési ponton helyezkedik el (vélhetően a vulkanikus energiát hasznosítja) és tele van fegyverekkel illetve rohamosztagosokkal. Egy hatalmas sziklamagaslaton, egy kanyon-rendszer felett fekszik, nehezen bevehető pozícióban.

4_mandalorian1.jpg

Az ostromra egy egyszerű homoksiklóval, alig négyen indulnak: Mandó, Karga, Cara és az a kék, kopoltyús kétéltű lény, mely már az első évadban is felbukkant és aki tartozik Kargának, mert korábban meglopta őt. A Mythrol fajban tartozó humanoid 350 évig kell, hogy szolgálja Kargát (egyelőre könyvelőként). Az ostrom nehezen indul: egy lenti oldalajtón csak Mandó segítségével tudnak bejutni, aki felrepülve a bázishoz, kiiktatja az ajtóőrt. A terv lényege, hogy kiiktatják a hőelvezetőt a reaktornál, így önrobbanást idéznek elő és a láva kitörve elpusztítja az egész bázist.

Az ostrom pörgős akciókat hoz: kiiktatják az irányítóközpont kezelőjét, majd a Mythrol lekapcsolja a reaktor irányító-paneljének hűtőszálait. Ezt követően mindannyian menekülőre fogják, hogy a robbanásig hátralevő 10 perc alatt biztonságos távolságba kerüljenek a bázistól. Az épület elhagyása közben veszik észre, hogy a telep nem csak katonai támaszpont, de laboratórium is, ahol Dr. Pershing végez kísérleteket. Vérátömlesztéseket csinál, hogy növelni tudja az emberi vérben a titokzatos "M-számot" (talán a midikloriánok számát?) A projektet Gideon kormányzó utasítására végzik, aki úgy tűnik, egyre nagyobb befolyásra tesz szert az Új Köztársaságban.

Az ostrom végén a támadók kettéválnak: Mandó hátrakétájával elrepül a hajójáért és a kis Yodalinóért, a többiek pedig kitörnek a bázisról a Trexlerrel (afféle tank-szerűséggel). Menekülésük nagyon látványos: sorra kiiktatják az őket üldöző sikló motoros birodalmiakat, Mandó pedig kilövi a TIE-fightereket a hajójával.

Végül az Új Köztársaság (korábbi felkelők) egyik pilótája kihallgatja Kargát és lezárja a bázis megsemmisítésének vizsgálatát. (Úgy tűnik az Új Köztársaság keze nem túl erős a peremvidéken.) A csillagszárnyú pilóta Carát is megkeresi és soraikba hívja, de a fejvadásznő nemet mond a felkérésre (bár elgondolkodik a dolgon). A film zárása egy birodalmi cirkálón (vagy rombolón) zajlik, ahol egy hologramról jelenti egy besúgó, hogy nyomkövetőt helyezett el Mandó hajójára. Gideonnak jelentést tesz erről egy csinos és fiatal birodalmi katonanő. A kormányzó bizakodóan és elszántan tekint a jövőre. Ki tudja mire készül?

4_mandalorian2.jpg

Összegzés: A 12. epizód, vagyis a második évad negyedik része leginkább az akciójelenetek miatt különleges és élvezetes. A script kimondottan pörgős, a rendezés látványos jelenetekkel ajándékoz meg bennünket és a felbukkanó Star Wars stíluselemekre sem lehet panaszunk, hisz rengeteg a birodalmi rohamosztagos, a különböző harci eszköz, sikló-motor, TIE fighter és egyéb látvány-elem. Ugyanakkor túlzott bonyodalmak, rejtélyek, különlegességek nincsenek ebben a részben.Bár rögtön tegyük hozzá: az kimondottan felkelti figyelmünket, hogy "M-számot" akar növelni a vérben Gideon, vagyis talán jedi-képességeket akarj kifejlesztetni emberekben (legfőképp valószínűleg saját magában). Talán ehhez kell neki annyira Yodalino is. A másik érdekesség, hogy ebben a részben Gideont egy Darth Vader jellegű ruhában láthatjuk (vagy ahhoz nagyon hasonló felszerelésben) a sisakot leszámítva. 

85%

 

Nekünk mindennel együtt nagyon tetszett Carl Weathers filmje és erős 85% -ra értékeljük, ami megelőzi a második évad legelső epizódjának értékelését (70%) és a második (60%), illetve harmadik részt (65%) is.

Végső zárásként egy érdekes hír: Pedro Pascal (Mando) Budapesten járt és Instagramjára egy angol-spanyol nyelvű "tartsatok ki" feliratú képet tett ki, a Margit híddal.

insta_pascal.jpg

Nagyon várjuk a következő epizódot Dave Filonitól, mely talán már Ahsoka Tano felbukkanását is hozza majd, akit mellesleg a gyönyörű Rosario Dawson alakít majd. Alig várjuk. This is the way. 

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.21.13:00

Mandalorian 3. epizód (2. évad) - The Heiress (Az örökösnő)

Megjelent a második évad harmadik epizódja is, mely "Az örökösnő" (The Heriess) címet kapta Bryce Dallas Howardtól, aki mellesleg, annak idején az első évad negyedik részét is rendezte. A cselekmény teljes egésze a Mon Calamarik bolygóján játszódik, a Dac planétán, pontosabban a bolygó egyik holdján, a Trask -on. A calamarik alkotják azt a furcsa halszerű fejjel rendelkező fajt, melybe a klasszikus részekből is ismert Ackbar admirális is tartozik (ugye emlékszünk rá). Ezúttal azonban nem ők játsszák a kulcsszerepet, hanem kezdetben a Quarren faj tagjai (polipfejű humanoidok). A harmadik epizód cselekmény-dús (bár csak alig 30 perces) és különlegessége, hogy végre megint láthatunk benne birodalmi rohamosztagosokat, illetve rengeteg információt tudunk meg Mandalorról, illetve Mandó népének történetéről. Összességében jobb, az előző, pókos epizódnál, de egy fokkal gyengébb a legelső résznél. Nézzük spoileresen a cselekményt, ahogyan tőlünk megszokhattátok.

mando3_uj.jpg

Mandó megérkezik a Trask -ra a Frog nővel és a kis Yodalinóval, de leszállása elég rázósra sikerül (konkrétan majdnem szétég hajója, a Razor Crest). Egy Calamari egy jelentős összegért vállalja az űrhajó kipofozását, míg Mandó az ügyeit intézi a bolygón (pontosabban holdon). Miután a Frog ladyt átadja férjének, Mandó a helyi csapostól kér útbaigazítást arról, hogy van e valaki a városban, aki ismer mandaloriakat. Egy quarren bukkan fel a csapos hívására, aki megígéri, elviszi egy halászhajóval a mandaloriakhoz. A hajón azonban nem várt bonyodalmak történnek: a quarren halászok csapdába ejtik Mandót, amikor egy vizi lényt akarnak neki megmutatni és belökik mellé a kis Yodalinóval együtt. Mint kiderül, Mandó beskar páncéljára fáj a foguk. Hősünk szorult helyzetbe kerül, nem tud kijönni a nagy, acél ráccsal fedett vizes tartályból. Ám ekkor megint csak váratlanul három mandalori harcos bukkan fel, akik végeznek a quarrenekkel.

Mandó megismerkedik megmentőivel (egy férfival és két nővel), de kiderül: nem is igazi mandaloriak. Pontosabban egyikük - az idősebbik nő - Mandalorban született, sőt helyi előkelőségek gyermeke, a hírneves Kryze-klán tagja. A neve: Bo-Katan. Mandót azonban eleinte nem érdekli a három "ál-mandalori" és inkább faképnél hagyja őket a hajón. Ám a parton újra bajba kerül: a hajón megölt egyik quarren fivére támad rá a bandájával. Ám a három ál-mandalori újra megmenti Mandót.

mando3_uj2.jpg

Az akció után Djarin végre leül egy alaposabb beszélgetésre megmentőivel. Ezen derül ki, hogy Bo-Katan valóban nem akárki, ő a címben szereplő "örökösnő", aki jogot formálhat Mandalor trónjára. Ehhez azonban fegyverekre van szüksége és Mandó segítségére. Alku születik köztük: segítenek a fejvadásznak eljutni egy jedihez (hogy átadja neki Yodalinót), de cserébe Mandónak is segítenie kel Bo-Katannak és két emberének abban, hogy megszerezzenek egy fegyverekkel teli birodalmi hajót (amin mellesleg több tucat volt birodalmi rohamosztagos van). Mandó belemegy az alkuba, de előtte leadja megőrzésre Yodalinót a Frog-házaspárnak. 

A 3. epizód folytatása, utolsó harmada full-akció: a 4 mandalori páncélt viselő harcos megtámadja a birodalmi teherszállítót, kinyírja a rohamosztagosokat, majd előbb a rakteret, utána pedig a pilótafülkét is megszerzi. Utóbbi azért nem megy könnyen, mert közben a hajó kapitánya kapcsolatba lép felettesével, akiről kiderül, hogy Gideon kormányzó (puff egy meglepetés) és az ő parancsára öngyilkos zuhanásba viszi a hajót. De persze győznek Mandóék, időben birtokba veszik az irányító fülkét.

mando3_uj3.jpg

Bo-Katan a sötét kardot keresi a kapitányon, aki erről nem mond semmit és inkább meghal. Végül marasztalják és csatlakozásra hívják Mandót, de ő ragaszkodik ahhoz, hogy Yodalinót elvigye a jedikhez. Bo-Katan megtartja a szavát, elárulja Mandónak, hogy Calodan nevű városban, egy erdőbolygón, a Corvuson talál egy híres jedit, akinek neve: Ahsoka Tano (puff neki, megint egy nagy meglepetés). Mandó elhatározza, hogy megkeresi az ismert jedi nőt és leszállva  a hajóról, visszatér a Frog-párhoz Yodalinóért.  

65_szazalek.jpg

A második éved harmadik része 65%-os értékelést kap tőlünk, vagyis ahogyan a bevezetőben írtuk, picit gyengébb, mint a 70%-os nyitó-epizód, de jobb, mint a 60%-ra értékel pókos rész (második epizód). Erőssége, hogy kapunk harcokat, összecsapásokat a rohamosztagosokkal illetve meglepetéseket és értékes infókat is Mandalorról; gyengesége pedig a rövid játékidő és a kevés különleges lény, helyszín illetve közelharc. Természetesen a 65% nem tekinthető rossz eredmény és szinte biztosra vehetjük, hogy a következő rész különleges csemegékkel szolgál majd.

Zárásul a csinos rendezőnő, Bryce Dallas Howard szépsége előtt tisztelegve álljon itt egy fotó, mely a Jurassic World időszakában készült (az egyik magán a forgatáson):

dallas_howard.jpg

Várjuk a sorozat további részeit, remélve a további Star Wars elemek felbukkanását. Blogunk minden részt továbbra is elemezni tervez. This is the way!

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.14.(0:26)

Mandalorian második epizód (2. évad): The Passenger

Megnézhettük ma a második évad második részét is, mely a készítőktől a "The Passenger" címet kapta. Ezúttal kevesebb helyszínt és valamivel kevesebb harcot is kapunk, viszont új lényeket láthatunk és Mandó teljesen új helyszíneken bukkan fel. A sztori is egyszerűbb, a második rész előnye inkább a sajátos látványvilág. Nézzük tehát a cselekményt (Szigorúan spoileresen.)

masodik_4.jpg

Mandó a tatuini sivatagban száguld sikló-motorjával, oldalán a kis Yodalinóval, ám váratlanul egy rablóbanda állítja meg (egy kifeszített kötéllel, mely tönkreteszi a mandalori motorját). Mandó talpra szökken és harcba bocsátkozik támadóival, akik láthatóan a kis Yodalinót akarják megkaparintani. Természetesen győz, de az egyik bandita kézbe kapja a csöppséget és kést szegez torkának. Mandó átadja csereként a hátán lévő hajtórakétát, aminek fejében az útonálló visszaadja Yodalínót. A menekülő rosszfiú azonban nem jut messzire Mandó "hátizsákjával", mert az messziről bekapcsolva visszatér gazdájához (messzire repítve a tolvajt).

masodik_2.jpg

Mandó a tönkretett járműve miatt kénytelen gyalogosan továbbmenni, hátán az előző részben visszaszerzett mandalori páncéllal és persze Yodalinóval, akit továbbra is a mandaloriakhoz akar visszavinni. Mos Eisleybe érve a híres bár csaposát keresi meg (aki valamiféle rovar) és tőle kér felvilágosítást, amit végül régi ismerősétől, Peli Motto -tól kap meg. A nő alkut köt vele: ha segít neki a kártyatétet tartani (a csapossal szemben) akkor összehozza valakivel, aki ismeri a mandaloriak legközelebbi bázisát. Mandó kölcsönad Pelinek, aki össze is hozza egy furcsa, békaszerű lénnyel. A nőnemű Frog, pete-tojásaival férjéhez akar eljutni, így arra kéri Mandót vigye el, amiért ő megmutatja neki a mandaloriak táborát. Mivel azonban nincs hiper-hajtóműjük és a tojások szállítása is megköveteli a fénysebesség nélküli utazást, kénytelenek hagyományosan utazni.

masodik_3.jpg

A harmadik fontos jelenetben Mandóék hajóját, a Razer Crest -tet az új köztársaság X-szárnyú vadászgépei közelítik meg, arra kérve Mandót, hogy igazolja, hogy nem a birodalmiak embere. Mivel ezt Mandó nem teszi meg, a nyomába erednek. Mandó menekülőre fogja és egy közeli havas bolygó légkörébe menekül. (Fura, hogy a Star Wars Univerzumában minden bolygón lélegezhető a levegő és minden bolygón ugyanakkor a gravitáció is. .. De erről majd máskor.) Az üldözés végül Mandó lezuhanásával és az X-szárnyúak távozásával zárul. Mandó az ismeretlen havas-jeges bolygó egyik jégbarlangjában reked utasával a Froggal és a kis Yodalinóval. A hajón a békalénynek sikerül beszélnie Mandóval (egy elromlott robot fordítóprogramja segítségével), így elmondja, hogy számára a tojások elvitele a legfontosabb és elvárja Mandótól hogy az alku szerint el is vigye a célállomására. (Tojásait egy tartályban tartja, amit mindenhová magával visz, de amit Yodalino időnként ha nem látják "megvámol" egy - egy petét elfogyasztva.)

Míg Mandó a hajót próbálja meg rendbe hozni, a békalény elcsatangol, így a mandalori kénytelen utánamenni. Egy másik jégbarlangban bukkan rá, ahol a Frog épp tojásait melegíti egy meleg vízű forrásban. Meggyőzi, a tojások visszaviteléről, de közben Yoda furcsa tojásokra bukkan a jégbarlangban. (Itt jegyezném meg: erős Alien "áthallás-élmény" először látni a kinyíló tojásokat, a belőlük távozó póklényekkel.) A tojásokból kimászó kis pókok - a Krykna faj tagjai - kezdetben nem tűnnek veszélyesnek, de pár pillanat alatt egyre többen lesznek és egyre nagyobb példányok is megjelennek, nem beszélve a legnagyobb óriás pókról, mely legalább 10 méter magas (hatalmas rágónyúlvánnyal). A milliónyi pók elárasztja Mandóék hajóját, csupán az irányítófülkéből tudják kiszorítani őket.  

masodik_1.jpg

Mandóékat szorult helyzetükből az X-szárnyú vadászok menekítik ki: a katonák tűz alá veszik a pókokat és miután mindet megölik, tárgyalni kezdenek Mandóval. Kiderül: azonosították a mandalorit és megtudták, hogy elfogatóparancs van ellene (egy rab megszöktetéséért). Ám nem érvényesítik a körözvényt, mert enyhítő körülménynek veszik, hogy Mandó korábban élete kockáztatásával mentette meg Davan hadnagyot, az új köztársaság tisztjét. Futni hagyják tehát Mandót és távoznak. A zárókép: a kis csapat elhagyja a jégbolygót.

A második rész szinte egyetlen jelenet és helyszín körül forog: a havas bolygón lévő pókokkal való harcot véve górcső alá. (Itt azért megjegyezném: havas tájon egy fajta élőlény biztosan alig fordul elő, az pedig pedig a pók, de záksón Peyton Reed rendező valamiért ezt a fajt érezte odavalónak, a jégbarlangokba.) A pókokkal való harc látványos, izgalmas és lendületes, megmentve a második epizódot. Értékelésünk: 60%. 

60_szazalek_uj.jpg

Biztosan lesznek még jobb részek is, sokkal több Star Wars elemmel. Azért emeljük ki: szívmelengető volt az X-wing starfighterek látványa. Várjuk a következő, harmadik epizódot, melyről természetesen szintén írni fogunk! [Egy link a filmhez.]

Eddigi karakterek

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.06.21:20

 

 

 

 

süti beállítások módosítása