Mandalorian ötödik epizód: A fegyverforgató (S01E05)

2019. december 07. - The Mandalorian

/Köszönet az előző posztunkra kapott 48 lájkért! Igyekszünk továbbra is rászolgálni!/

Lassan egyértelmű koncepcióvá válik - a Disney+ streaming csatornáján futó (nálunk csak letöltve megnézhető) - Mandalorian sorozatot illetően, hogy Jon Favreau minden egyes epizódban kiszámított mennyiségű Star Wars elemet (ikont, utalást vagy sítusjegyet) helyeztet el rendezőivel. Legalábbis erről tanúskodik a Dave Filoni által rendezett ötödik rész is, melyben a minden Csillagok háborúja rajongó számára ismert Mos Eisley a helyszín. Láthatjuk a legendás bárt, melyben annak idején Han Soloval és Csubakkával először futott össze Luke és Kenobi. A "Fegyverforgató" ugyanakkor követi az előző négy rész alapelvét: egyszerű kis történet, mely önmagában is érthető (kevéssé építkezik az előző fejezetre), sok akciójelenettel. Bár ami a "sokat" illeti: az ötödik rész annyira nem kényeztet el bennünket: szinte végig a Tatooine homokdűnéi közt vagyunk - ráadásul megint sok éjszakai felvétellel - egy-két lövöldözéssel és egy verekedős scene -nel. De nézzük a sztorit röviden, ahogyan tőlünk megszokhattátok.

Előbb még megjegyeznénk: aki még nem látott egyetlen részt sem a péntekenként letölthető 30 perces epizódok közül, az is bármikor bekapcsolódhat, hiszen az alap összefüggések gyorsan megismerhetőek (akár itt nálunk is) és az egyes részek külön-külön is élvezhetőek. Ráadásul a karakterekről is van tájékoztató oldal. Nézzük tehát az ötödik fejezetet:

Az epizód elején Mandót láthatjuk, ahogyan a Sorgan bolygóról menekül épp a kis Yodalinoval (néhányan említettétek nekünk, hogy tetszik a Yodalino elnevezés. Köszönjük; nem kevés "agyalással" született meg neve.) Mando nyomában egy fejvadász gépe, mely folyamatosan tüzel rájuk. Ám Mando túljár az eszén és megsemmisíti hajóját. A győzelme után derül ki: új célpontja Mos Eisley, a Tatooine -on.

Leereszkedik a sivatagos bolygóra, ahol rögtön egy szerelőhöz megy, hiszen sérült a hajója. Peli Motto segít neki, de csak pénzért, viszont meg kell ígérnie, hogy nem megy fel a hajóra. Mandó a szerelés ideje alatt elindul, hogy valami gyors munkát keressen, aminek jövedelméből majd kifizetheti a javítást. Ez alatt Motto nem bír kíváncsiságával és benéz a hajóba, ahol rátalál Yodalinóra. A kis csöppség megtetszik neki és babusgatja.

episode5.jpg

Közben Mandó betér a Star Wars negyedik epizódjából jól ismert bárba, ahol munkát keres és találkozik az ifjú Toro Calican - nal. (Nem tudom, hogy a Favreau-csapat honnan szedi ezeket a neveket, de sajátosak és határozottan mediterrán jellegűek, spanyolos hangzással. Mondjuk a főszereplő a való életben chilei spanyol, az író meg kanadai francia, úgyhogy a mediterrán hatás valahol érthető.) A lényeg: az ifjú és Mando tárgyalni kezdenek egymással. Kiderül, hogy Toro tagja szeretne lenni a Fejvadász Szövetkezetnek, így ajánlatot tesz Mandonak: ha segít neki elfogni egy ott bujkáló fejvadászt, akkor az érte járó pénzt átengedi neki, ő meg beviszi az illetőt, hogy a Szövetkezet tagja lehessen. Mando belemegy az alkuba és elindulnak motoros siklókkal Fennec Shand elit zsoldosért.

Mire elérkezünk a történet ezen pontjához, számtalan SW stílusjeggyel találkozunk: első a Mos Eisley bár, aztán a kis javító droidok a Baljós árnyakból (akik Peli Motto műhelyében dolgoznak) és a persze a motoros siklók, melyeket több epizódban is felbukkannak.

Út közben buckalakókba botlanak, akik csak akkor engedik át őket, ha átadják Toro messzelátóját. (A buckalakók újabb SW elem.) Végül egy Dewback teherholdót pillantanak meg (újabb lény a klasszikus részekből) mely mellett egy eszméletlen alak fekszik. Mikor Mando odalép hozzá kiderül: csapda az eszméletlen fejvadász oda rakása és Fennec (akit keresnek) messziről tüzel rájuk, mesterlövész fegyverével. Mando elhatározza: kivárják az estét és akkor kapják el Fennec -et. Amikor besötétedik (és mindkét nap lemegy) fény-gránátokkal zavarják meg a mesterlövészt, majd együttes erővel elkapják. Ez a jelenete az ötödik epizód legmozgalmasabbja.

A foglyul ejtett Fennecről kiderül, hogy egy csinos hölgy, aki nem csak kiváló mesterlövész, de nagyon ravasz fejvadász is. Amikor ugyanis Mando elmegy, hogy járművet kerítsen: folyamatosan győzködi Torot, hogy társuljon vele és együtt kapják el Mandot. Elmondja: a mandalori egy fontos személyt szöktetett meg a Navarroi Szövetkezettől és megszegte a céh szabályait. Úgy gondolja, a mandalori plusz az elszöktetett célszemély (Yodalino) olyan sokat érnek, hogy ha elviszik őket a fejvadászok központjába nem csak busás jutalmat kapnak, de Toro legendává is válik. Toro átgondolja a dolgot és úgy dönt: a nőnek igaza van, de egyedül akarja megcsinálni az egészet. Így lelövi Fennec -et és egymaga indul a siklóval vissza Peli Motto műhelyébe.

A műhelyben aztán Toro bevárja az odaérkező Mandot és miközben kezében tartja Yodalinot, a mandalorira szegezi fegyverét. Csakhogy Mando egy sisakjában elrejtett eszközzel eltereli figyelmét, majd lelövi. Győz tehát, majd becsületesen kifizeti Peli Mottot és a kis Yodalinóval elrepül ismeretlen cél felé. A zárókép: a sivatagban fekvő Fennec testéhez egy azonosíthatatlan valaki lép, ami azt sugallja, hogy a fejvadásznő nem biztos, hogy meghalt. Az ismeretlenről csak találgathatunk, de nem kizárt, hogy Boba Fett az, aki bármikor felbukkanhat a sorozatban. (Korban körülbelül Mandoval azonos.) A sorozat mér nagyon sok meglepetést tartogat!

  • Negatívumok: Az ötödik epizód meglehetősen akciószegény + megint rengeteg az éjszakai jelenet (nem tudnak kigyógyulni ebből, de legalább a nyomkövetős dolgot nem rakták megint bele)
  • Pozitívumok: Dicséretes a sok SW elem felbukkanása és az újabb karakterek bemutatása. Egyre több a női szereplő. A legújabb női karaktert alakító Ming-Na Wen határozottan csinos.
  • Értékelés: Egy hajszállal gyengébb az előző epizódnál: 55% 55_szazalek.jpg

Reméljük az elkövetkezőkben visszatér még a legjobb epizódok színvonala. Az első évad 8 részes, így még a 6., 7., és 8. epizód hozhat feljavulást (például eljuthatunk a 2. rész 75 százalékához, vagy a 3. epizódnál adott 80% -hoz)! Bízzunk ebben!

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.07.11:10

A bejegyzés trackback címe:

https://mandalorian.blog.hu/api/trackback/id/tr8415342186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arkadiai 2019.12.07. 18:10:53

Jó a homokdűnék közti tűzpárbaj és tetszetős a speeder bike gépekkel való száguldás is a sivatagban.

A posztban szereplő motor:
starwars.fandom.com/wiki/Speeder_bike

Nekem tetszett az ötödik rész!

Inceptio 2019.12.07. 19:33:23

Valóban nagyon szeretik a készítők valamiért az éjszakai felvételeket. Túlzásba is viszik: az ötödik résznek is legalább fele tök sötétben játszódik. Érthetetlen. Ezt leszámítva nem rossz. Viszont hiányolom az állandó karaktereket. Egyelőre úgy tűnik kizárólag Mando és a bébi Joda az állandó karakter. Mindenki más részről részre változik.

Solo. 2019.12.07. 20:38:48

Kíváncsi vagyok, hogy lesz e valaha is olyan, hogy a mandalori leveszi a sisakját és megmutatja az arcát.

Paracord 2019.12.07. 21:34:39

@Solo.: Nem vehetik le mások előtt a sisakjaikat. Mondjuk Jango Fett simán levette az Attack of the Clones -ban. Kérdés: a Fett család tagjai mandaloriak e?

Diverzáns 2019.12.08. 10:43:18

@Paracord: Ez a kérdés nagyon megosztja a rajongókat. A többség mandalorinak tartja a Fett-klánt, de mióta fut a The Mandalorian, azóta több cikket is olvastam, ami levezeti, hogy nem lehettek azok.

Például:
hu.ign.com/star-wars-tv/54386/news/jango-es-boba-fett-ezert-nem-lehettek-mandaloriak

colonel Tigh 2019.12.08. 13:54:50

@Diverzáns: Szerintem Jango simán csak egy fejvadász, akinek van egy mandalori páncélja. De nem "járta az utat". Egy rogue mandalori, aki bár mandalori gyökerekkel rendelkezik, de szakított a klánnal, vagy soha nem is kötelezte el magát. Ahogy Boba is, legalábbis én úgy tudom, hogy egy magányos alak volt mindig, akit nem a mandalori becsületkódex, ill a harc vallásos megközelítése vezérel, hanem szimplán az anyagi és az öncélú érdekei, aki gond nélkül megcsinál bármit bárkinek, ha megfizetik.
Amúgy a sorozat nekem kicsit csalódás. A hangulat az eszméletlen, és sajnos egyedül az viszi a hátán az egészet. Vagyonokból készült, és már megint a forgatókönyvön spóroltak. Nem értem, de tényleg. Ennyi pénzből egy jó íróval csodát tudtak volna tenni. Így viszont csak egy nagyon hangulatos geek-service. Ez a 4 és 5 rész borzalmas volt, ha csak a cselekményt nézem. Egy akármelyik B-kategóriás scifisorozat random filler epizódjaiban vannak ilyen színvonalú történetek, csak itt a látvány meg a hangulat legalább rendben van. De amikor 15millió dodót költenek el epizódonként, akkor azért illett volna valami komolyabb történetet mögé rakni.

Diverzáns 2019.12.08. 16:31:14

@colonel Tigh: Hát kb egyetértek, de én még bízok abban, hogy lesznek jó részek. A 2. és 3. epizód nekem bejött látvány szempontjából. Az utolsó kettő nagyon gyenge lett.