Mandalorian

Mandalorian nyolcadik epizód: Megváltás (S01E08)

2019. december 28. - Insomnus

Elkészült az első évad záróepizódja is, a nyolcadik rész Taika Waititi (Thor: Ragnarök) rendezésében és 44 perces játékidővel. Ezzel a fejezettel egyelőre befejeződött a The Mandalorian filmek vetítése (ajjaj mit csinálunk péntekenként?) és sajnos jelenleg nem is tudni, hogy mikor lesz nézhető a második évad (bizonyos források szerint legkésőbb 2020 novemberében megjelenik majd). A záróepizód körüli felhajtás érezhetően mérsékeltebb volt (mint a többi rész alapján vártuk volna), elsősorban az egész decemberre elegendő beszédtémát adó Skywalker kora miatt. A Star Wars IX.-ről partnerblogunk írt részletes kritikát, mely végigmegy a történeten és annak erősségein illetve gyengeségein. Ami a Mandalorian nyolcadik, befejező részét illeti (legalábbis az első évadot illetően), a Redemption, azaz megváltás címet kapta (amiről egyébként érdemes elgondolkodni; már hogy miért ezt a címet adta neki Waitit és Favreau). Egy biztos: nagyon ütős lett és az egész évadot lepipálja (sőt megkoronázza). Sokunkban felmerült, hogy talán Taika Waititi kezeiben jobb helye lett volna a Star Wars IX -nek is (J.J. Abrams helyett).

episode8.jpg

A sztori cselekménye teljes egészében a Nevarro bolygón játszódik, ahol az epizód kezdetén birodalmi katonák viszik motoros siklókkal Yodalinot a kormányzóhoz. Egy időre várakozniuk kell, amíg a kormányzó fogadni tudja őket és ezalatt a csöppségről beszélgetnek. Dialógusuk bebizonyítja, hogy a rohamosztagosok nem az eszükről híresek. (Hétköznapi fickók, faék egyszerű észjárással.) Aztán megjelenik IG-11 (a záróepizód egyik legnagyobb hőse), majd megmenti Yodalinót (elveszi a katonáktól) és siklóján a körülzárt Mandóékhoz fuvarozza a csöppséget. Közben mellesleg lelődözi a katonák tekintélyes részét.

A körülzárt épületben rekedt csapat tagjai - Mando, Cara és Karga - komoly bajba kerülnek: az ostromra készülő száz katona egy hatalmas ágyút hoz megsemmisítésükre. A végső pusztítás előtt azonban Gideon kormányzó nevükön szólítva a bent lévőket (Mandót úgy, hogy Din Djarin) ultimátumot ad: vagy kijönnek szürkületig, vagy az ágyúval szétlövi az egész társaságot. Miközben Mandóék a kiutat keresik, a mandalori felidézi gyermekkorát: kiderül, hogy nem született mandalori, hanem csak kisgyermekként került a fejvadász klánhoz, amikor családja faluját birodalmi roham-droidok támadták meg.

Amikor IG-11 lövöldözve megérkezik Yodalinoval, küzdelem indul. A 4 fős kis csapat hatalmas tűzerővel kezdi irtani a rohamosztagosokat. Látványos a jelenet, bár akad benne bugyutaság is, amikor a kormányzó minden fedezék nélkül grasszálva lövi meg Mandót, aki épp egy bazi nagy gépágyúval kaszál le mindenkit. A mandalori komoly sérülést szenved, így szétválnak: Cara és Karga egy földalatti csatornán keresztül indulnak el egy mélyen fekvő lávafolyamhoz, hogy azon kihajózva jussanak ki a szabadba, Mandó és IG-11 pedig az épületben maradnak.

A sebesült Mandót meggyógyítja a robot, de ehhez le kell vennie sisakját. Az első évad alatt most látjuk először Pedro Pascal arcát.Íme...:

episode8c.jpg

A sikeres beavatkozás után mindketten a többiek után indulnak. A föld alatti csatorna-rendszerben bóklászva váratlanul egy teremre bukkannak, ahol a mandalori fegyverkészítő nő fogadja őket. Tőle tudják meg, hogy a birodalmiak megtámadták a mandaloriakat, akik közül sokan meghaltak, míg mások elmenekültek. A fegyverkészítő jótanácsokkal látja el Mandót: közli vele, hogy esküje szerint kötelessége a kis Yodalinót fajtársaihoz menekítenie, addig pedig apjaként kell gondoskodnia róla. Az is kiderül a fegyverkészítő elmondásából, hogy ismeri Yodalinó faját: egykoron a Jedikkel együtt harcolt a mandaloriak ellen. (A fegyverkészítő varázslóknak nevezi a Jediket, akik az egykoron hatalmas Mandalori Birodalom ellen viseltek hadat.) Közben Mandó kap egy hátra rögzíthető rakétaművet is a fegyverkészítőtől, ami egyébként a harmadik epizód óta nagy vágya a fejvadásznak (a harmadik rész végén jelennek meg a repkedő mandaloriak, akik közül az egyik Mandó gépe mellé száll és tiszteleg is neki). Mandó bónusz-jutalma még egy klánjelvény is, melyet a páncéljára gravíroz a fegyverkovács és egy sárszarvút ábrázol.

A kis csapat - Mandó, Cara, Karga és IG-11 - otthagyják a fegyverkészítőt és elindulnak a földalatti lávafolyóhoz. A mandalori nő bevárja a rohamosztagosokat és egy fél tucatnyit el is intéz közülük szerszámaival. A többiek a lávafolyamban egy hajóval utaznak a csatorna bejáratához, ahol azonban csapda várja őket: egy egész csapatnyi rohamosztagos készül ugyanis feltartóztatásukra. Ez lesz IG-11 nagy pillanata: elhatározza, hogy feláldozza magát a többiekért. Kisétál a lávában gázolva a csatorna kijáratához és aktiválja önmegsemmisítőjét, amivel végez minden rohamosztagossal. Ezzel azonban még sajnos nem menekülnek meg teljesen: odakint ugyanis Gideon egy TIE vadásszal támad rájuk. Mandó ekkor felavatja újonnan szerzett rakéta-hajtóművét: a magasba repül és a TIE vadászhoz rögzíti magát egy kábellel, majd elhelyez a hajótesten egy robbanó szerkezetet. A vadászgép felrobban és lezuhan, Mandó pedig épségben földet ér tisztes távolságban a roncstól.

episode8d.jpg

Az epizód legvége is érdekesen alakul: Mandó újra útnak indul (mint minden rész végén) ezúttal azért, hogy hazavigye a kis Yodalinót. Karga pedig kijelenti: bármikor szívesen látja Mandót, ha később beállna fejvadász szövetkezetébe (idevárja egyébként Carát is). A zárókép az, hogy Gideon egy úgynevezett darksaber fegyverrel (fénykardszerű eszközzel) kivágja magát a Tie roncsából és bosszúra szomjazva réved a messzeségbe. Mindez előrevetíti, hogy a második évadban várhatóan újra felbukkan majd Mandó ellenfeleként. Fegyvere egyébként egy híres és nagy mandalori vezér Tarre Vizsla lézerkardja. [Az egykori nagy vezető (aki Yavin előtt 1000-ben halt meg) egy erőérzékeny férfi volt, aki bekerült a Jedi Rendbe és maga készítette híres fekete fénykardjával (tiszteletet kiharcolva) egyesítette Mandalórt. Később Mandalorban szobrot emeltek tiszteletére.]

A nyolcadik rész értékelése részünkről 85%, vagyis az eddigi legjobb fejezetnek tartjuk, mely az összes korábbi epizódot megelőzi:

85_szazalek.jpg

Zárszó az első évadhoz

A nyolcadik epizóddal sajnos véget ért a Mandalorian első évada. Blogunk végig nyomon-követte az egyes részeket, mindegyik fejezetről közöltünk leírásokat, elemzéseket. [Ezek az elemzések külön posztban nézhetőek vissza.] Reméljük tetszettek ezek a kis szösszenetek és annak dacára, hogy alig érkeztek hozzászólások, azért kíváncsiak lesztek blogunk posztjaira az elkövetkezőkben is. A folytatás részleteiről csak maga Jon Favreau tud, aki a sorozat "atyja". Legutóbb 2019 december 27-én Twitterén egy Gamorrean képe mellé a 2020 -as esztendőt őszét jelölte meg, mint várható időpontot a második évad kezdetére:

favreau_twitter.jpg

Mivel 2020 őszéig nem lesznek elemezni való epizódok, így a továbbiakra vonatkozóan felmérnénk, hogy miről olvasnátok szívesen. Az alábbi szavazási lehetőség ezt segít számunkra kideríteni (köszönjük a te is nyilatkozol):

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.28.16:01

 

süti beállítások módosítása