Mandalorian

Mandalorian második epizód (2. évad): The Passenger

2020. november 06. - Insomnus

Megnézhettük ma a második évad második részét is, mely a készítőktől a "The Passenger" címet kapta. Ezúttal kevesebb helyszínt és valamivel kevesebb harcot is kapunk, viszont új lényeket láthatunk és Mandó teljesen új helyszíneken bukkan fel. A sztori is egyszerűbb, a második rész előnye inkább a sajátos látványvilág. Nézzük tehát a cselekményt (Szigorúan spoileresen.)

masodik_4.jpg

Mandó a tatuini sivatagban száguld sikló-motorjával, oldalán a kis Yodalinóval, ám váratlanul egy rablóbanda állítja meg (egy kifeszített kötéllel, mely tönkreteszi a mandalori motorját). Mandó talpra szökken és harcba bocsátkozik támadóival, akik láthatóan a kis Yodalinót akarják megkaparintani. Természetesen győz, de az egyik bandita kézbe kapja a csöppséget és kést szegez torkának. Mandó átadja csereként a hátán lévő hajtórakétát, aminek fejében az útonálló visszaadja Yodalínót. A menekülő rosszfiú azonban nem jut messzire Mandó "hátizsákjával", mert az messziről bekapcsolva visszatér gazdájához (messzire repítve a tolvajt).

masodik_2.jpg

Mandó a tönkretett járműve miatt kénytelen gyalogosan továbbmenni, hátán az előző részben visszaszerzett mandalori páncéllal és persze Yodalinóval, akit továbbra is a mandaloriakhoz akar visszavinni. Mos Eisleybe érve a híres bár csaposát keresi meg (aki valamiféle rovar) és tőle kér felvilágosítást, amit végül régi ismerősétől, Peli Motto -tól kap meg. A nő alkut köt vele: ha segít neki a kártyatétet tartani (a csapossal szemben) akkor összehozza valakivel, aki ismeri a mandaloriak legközelebbi bázisát. Mandó kölcsönad Pelinek, aki össze is hozza egy furcsa, békaszerű lénnyel. A nőnemű Frog, pete-tojásaival férjéhez akar eljutni, így arra kéri Mandót vigye el, amiért ő megmutatja neki a mandaloriak táborát. Mivel azonban nincs hiper-hajtóműjük és a tojások szállítása is megköveteli a fénysebesség nélküli utazást, kénytelenek hagyományosan utazni.

masodik_3.jpg

A harmadik fontos jelenetben Mandóék hajóját, a Razer Crest -tet az új köztársaság X-szárnyú vadászgépei közelítik meg, arra kérve Mandót, hogy igazolja, hogy nem a birodalmiak embere. Mivel ezt Mandó nem teszi meg, a nyomába erednek. Mandó menekülőre fogja és egy közeli havas bolygó légkörébe menekül. (Fura, hogy a Star Wars Univerzumában minden bolygón lélegezhető a levegő és minden bolygón ugyanakkor a gravitáció is. .. De erről majd máskor.) Az üldözés végül Mandó lezuhanásával és az X-szárnyúak távozásával zárul. Mandó az ismeretlen havas-jeges bolygó egyik jégbarlangjában reked utasával a Froggal és a kis Yodalinóval. A hajón a békalénynek sikerül beszélnie Mandóval (egy elromlott robot fordítóprogramja segítségével), így elmondja, hogy számára a tojások elvitele a legfontosabb és elvárja Mandótól hogy az alku szerint el is vigye a célállomására. (Tojásait egy tartályban tartja, amit mindenhová magával visz, de amit Yodalino időnként ha nem látják "megvámol" egy - egy petét elfogyasztva.)

Míg Mandó a hajót próbálja meg rendbe hozni, a békalény elcsatangol, így a mandalori kénytelen utánamenni. Egy másik jégbarlangban bukkan rá, ahol a Frog épp tojásait melegíti egy meleg vízű forrásban. Meggyőzi, a tojások visszaviteléről, de közben Yoda furcsa tojásokra bukkan a jégbarlangban. (Itt jegyezném meg: erős Alien "áthallás-élmény" először látni a kinyíló tojásokat, a belőlük távozó póklényekkel.) A tojásokból kimászó kis pókok - a Krykna faj tagjai - kezdetben nem tűnnek veszélyesnek, de pár pillanat alatt egyre többen lesznek és egyre nagyobb példányok is megjelennek, nem beszélve a legnagyobb óriás pókról, mely legalább 10 méter magas (hatalmas rágónyúlvánnyal). A milliónyi pók elárasztja Mandóék hajóját, csupán az irányítófülkéből tudják kiszorítani őket.  

masodik_1.jpg

Mandóékat szorult helyzetükből az X-szárnyú vadászok menekítik ki: a katonák tűz alá veszik a pókokat és miután mindet megölik, tárgyalni kezdenek Mandóval. Kiderül: azonosították a mandalorit és megtudták, hogy elfogatóparancs van ellene (egy rab megszöktetéséért). Ám nem érvényesítik a körözvényt, mert enyhítő körülménynek veszik, hogy Mandó korábban élete kockáztatásával mentette meg Davan hadnagyot, az új köztársaság tisztjét. Futni hagyják tehát Mandót és távoznak. A zárókép: a kis csapat elhagyja a jégbolygót.

A második rész szinte egyetlen jelenet és helyszín körül forog: a havas bolygón lévő pókokkal való harcot véve górcső alá. (Itt azért megjegyezném: havas tájon egy fajta élőlény biztosan alig fordul elő, az pedig pedig a pók, de záksón Peyton Reed rendező valamiért ezt a fajt érezte odavalónak, a jégbarlangokba.) A pókokkal való harc látványos, izgalmas és lendületes, megmentve a második epizódot. Értékelésünk: 60%. 

60_szazalek_uj.jpg

Biztosan lesznek még jobb részek is, sokkal több Star Wars elemmel. Azért emeljük ki: szívmelengető volt az X-wing starfighterek látványa. Várjuk a következő, harmadik epizódot, melyről természetesen szintén írni fogunk! [Egy link a filmhez.]

Eddigi karakterek

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.06.21:20

 

 

 

 

süti beállítások módosítása