Mandalorian

Mandalorian 6. epizód (2. évad) - The Tragedy

2020. december 05. - Insomnus

A véres akciófilmjeiről híres (Machete, Alkonyattól pirkadatig, Sin City, Alita) mexikói - amerikai rendező, Robert Rodriguez valóságos akcióbombát tett le elénk a 14 rész elkészítésével, melynek 31 perce szinte végig egyetlen elnyújtott, hosszú akciójelenet. A helyszín a Tython bolygó, ahová a mandalori azért érkezik, hogy Ahsoka Tano javaslatára Grogut az ősi Jedi templom látókövére tegye, hogy kis csöppség kapcsolatot tudjon kialakítani a Jedikkel. 

mandalori_boba.jpg

Már a Razor Crest fedélzetén próbára teszi Yodalinot (azt a trükköt kell végrehajtania, amit Ahsokával - amikor egy kis fémgolyó kellett magához vonzania) és megnyugtatja: "megtaláljuk a helyet, ahová tartozol Kölyök, ahol jól gondodat viselik majd". Ahogy a mandalori fogalmaz: "lehúzott ablakkal" érkeznek a templom látókövéhez, ami a gyakorlatban azt jelenti: Mandó hátrakétájával repülnek a helyszínre. Nehezen indul a varázslat, mert Grogu hiába ücsörög eleinte a kövön, semmi nem történik. Aztán váratlanul felbukkan egy Firespray 31 osztályú hajó (közismertebb nevén: Slave-1) melyet a régi SW fanok Jango-, majd Boba Fett hajójaként ismernek. Mandó hirtelen óvatossá válik és arra kéri Grogut, hogy hagyja el a követ és meneküljenek. Ám Yodalino közben átszellemül és valamiféle energianyalábban kezd meditálni és kapcsolatot keresni az égiekkel. Gyakorlatilag hozzáférhetetlenné válik (amikor Mandó érte nyúlna, az energianyaláb messzire löki). 

mandalori_boba2.jpg

Közben a Slave-1-ből ismeretlen alak száll ki, aki ellen harcra indul a mandalori, hogy időt nyerjen Grogu számára. Küzdelmük azonban pár perc után megakad és inkább beszélgetésbe kezdenek egymással. Ennek során derül ki, hogy az ismeretlen már régóta követi a mandalorit, akit azért keres annyira, mert van nála egy bizonyos mandalori páncélzat, ami őt illeti. (Mandó még a Tatuinon szerezte ezt a páncélt Cobb Vanth -tól. Mint emlékszünk, a második évad legelső részében, a Tatuinon történt, hogy főhősünk egy homoklakó óriássárkányt ölt meg, amiért a helyi marshall neki adta mandalori páncélját. Amihez mellesleg roncs-turkász jawáktól jutott.) Az idegen szerint az apjáé volt ez a páncél és most már az övé. Mandó azonban vonakodik nekiadni, mert arra a kérdésére, hogy "te mandalori vagy", az idegen csak annyit válaszol: "... csak egy egyszerű ember vagyok, aki boldogulni próbál a galaxisban".

Patthelyzet alakul ki, ám közben kiderül: Boba Fettnek (mert így hívják az idegent) van egy társa is, a szintén első évadból megismert Fennec Shand bérgyilkosnő, akit Boba mentett meg a haláltól és aki ezért lett a társává. Ez a bérgyilkosnő fegyvert szegez Yodalinora, így kényszeríteni tudja Mandót a megadásra. Viszont Mandónak is vannak nagy tűzerejű fegyverei, így végül a kölcsönös megadásban maradnak. Boba Fett alkut ajánl: garantálja mind a mandalori, mind Grogu biztonságát ha megkapja atyai örökségét a páncélt. Az alkudozásnak a birodalmi rohamosztagosok felbukkanása vet véget, akik Gideon kormányzó parancsára érkeznek Groguért. Tűzharc bontakozik ki: egyik oldalon a Boba - Fennec páros, másikon pedig a rohamosztagosok. Míg Fennec célzott lövéseket ad, le Boba Jedi módra harcol, különleges botjával támadva a tropperekre. Közben Mandó tehetetlenül fekszik, mert az energianyaláb kiüti, amikor Grogut próbálja levenni a kőről.

mandalori_fenneck.jpg

Bár a rohamosztagosok aknavetőt és nagy tűzerejű automata fegyvereket is bevetnek, Fennec egy hatalmas sziklát gurít rájuk, ami rengeteg támadóval végez. Ennek ellenére nem állnak túl jól: bár Mandó bekapcsolódik a küzdelembe, a rohamosztagosok számbeli túlerejüknek köszönhetően bekerítik őket. Ekkor fordít a helyzeten, a közben apja páncéljába beöltöző Boba Fett, aki óriási tűzerővel kapcsolódik a küzdelembe. A trooperek menekülőre fogják, de Boba még felszálló hajóikat is kilövi a hátáról indítható speciális irányítású rakétáival. Ekkor azonban újabb fordulat következik: a messzi magasból hatalmas és pontos lövés semmisíti meg Mandó hajóját, a Razer Crestet. Kiderül: Gideon kormányzó hatalmas birodalmi hajóval, egy Arquitens-osztályú könnyűcirkálóval érkezett a bolygó közelébe, óriási túlerővel.

mandalori_cruiser.jpg

A kegyetlen kormányzó úgynevezett "sötét osztagosokat", dark toopereket vet be (fejlett harci droidokat), akik talp és hátrakétáikkal érkeznek a bolygó felszínére Groguért.Mando és Fenneck bár nagyon igyekeznek Grogu segítségére, sajnos elkésnek: a félelmetes harci driodok magukkal viszik a csöppséget. Ekkor bukkan fel váratlanul Slave-1 -esével Boba Fett és rögtön a dark trooperek után repül. Közben jelenti Mandóéknak, hogy "visszatért a Birodalom". A dramatikus bejelentés azt követően születik meg, hogy Boba megdöbbenve pillantja meg Gideon hatalmas csillagrombolóját. Fenneck azt válaszolja: "az nem lehet, a Peremvidék az "Új -Köztársaság" fennhatósága alatt áll.

mandalori_darktrooper.jpg

A birodalmiak távozása után Mandó saját hajójának romjai között megtalálja Grogu kis fémgolyóját és az előző részben megszerzett beshkar lándzsáját. Végül a három harcos - Boba, Mandó és Fenneck - összegyűlnek még egy végső tanácskozásra. Boba megmutatja páncélja hologramját származásáról, amit Mandó el is fogad, majd közli a mandalorival: az apja harcolt a mandalori polgárháborúban. (Bár érdekes módon Mandó "találtnak" nevezi Bobát, ami utalás lehet arra, hogy Mandóhoz hasonlóan ő sem igazi, vérségi mandalori, hanem olyan valaki, aki később csatlakozott a fejvadászok népéhez.) Végül megállapodnak: Boba és Fenneck segítenek Grogu visszaszerzésében és amíg ez nem lesz sikeres, mindketten Mandó adósai.

Az utolsó előtti zárójelenet a Nevarrán játszódik, ahol Mandó (Boba hajójával érkezve) Cara Dune marsallal tárgyal. A mandalori egy bizonyos Migs Mayfeld nevű bűnözőt keres, hogy megszöktethesse és segítsen neki megtalálni Gideon hajóját. Cara vonakodik segíteni, mert az Új-Köztársaság szabályait be kell tartania. Közben a végső jelenet már Gideon cirkálóján bontakozik ki, mely fénysebességgel száguld valahová. Fedélzetén Gideon a kis Groguhoz igyekszik, akit egy teremben őriznek a trooperek. A csöppség éppen két rohamosztagost csapkod egymáshoz az akaratával (az erőt felhasználva), mikor Gideon mosolyogva a terembe lép. Megmutatja neki a legendás dark sabert, majd megbilincselteti.  

mandalori_gideon_grogu.jpg

A végső bejelentés: Gideon üzenetet küld Dr. Pershingnek, hogy megvan a donor. (Nagy kérdés még mindig: milyen rejtélyes kísérleteket végeztet Pershinggel a kormányzó? Talán Jedi képességeket akar kifejlesztetni a Grogu testéből kinyert mintákkal? Vagy az örök - legalábbis nagyon hosszú - élet titkát keresné? Egyelőre nem tudjuk.)

A 14. epizód összességében egy látvány-gazdag, pörgős rész, kiváló akciójelenetekkel. Értékelésünk erős 80%, akárcsak a 4. fejezet (The Siege) esetében. A folytatásban erősen számítunk nagyon komoly csatákra (Gideon hajóján talán) és annak a titoknak a fellebbentésére is, hogy mi Gideon végső terve.

mandalorian_belyegkep.jpg


 

süti beállítások módosítása