Mandalorian

Elkezdődött a második évad: itt a Mandalorian legújabb része

2020. november 02. - Insomnus

Végre hosszú idő után folytatódik a 2019 december 27-én véget ért Star Wars streaming-sorozat, a "The Mandalorian". A Jon Favreau vezette csapat, illetve a Lucasfilm és a Fairview Entertainment lezárta a forgatásokat követő utómunkálatokat és október 30-án elérhetővé tette a második évad nyitó részét, mely "The Marshal" címet kapta.

2evad1_1.jpg

A továbbiakban minden pénteken várható egy-egy újabb epizód, egészen december 18-ig, vagyis összesen 8 fejezetet láthatunk Mando kalandjaiból:

  • október 30.  - II. évad 1. rész
  • november 6. - II. évad 2. rész
  • november 13. - II. évad 3. rész
  • november 20. - II. évad 4. rész
  • november 27. - II. évad 5. rész
  • december 4. - II. évad 6. rész
  • december 11. - II. évad 7. rész
  • december 18. - II. évad 8. rész

Oldalunk, a Mandalorian blog a továbbiakban is azt ígéri, hogy bemutatja az újabb és újabb epizódokat, mégpedig szigorúan spoileresen, azaz leírva az egyes részek cselekményét, majd értékelve az egyes jeleneteket és összegzéseket adva mindehhez. Reméljük velünk tartotok! Az egyes részek megszerzéséhez, feliratozásához és eléréséhez segítőnk: Csíki Gyula lesz. (Köszönet neki!) És most nézzük a legelső fejezetet!

A marsall

 

A második évad legelső epizódja egy visszatekintéssel indul, melyből azok is képbe kerülhetnek a cselekményt illetően, akik vagy nem látták az első évad utolsó részeit, vagy már kevésbé emlékeznek azokra. A két perces kis visszatekintést egy 50 perces lendületes sztori követ, maga a nyitóepizód.

A cselekmény középpontjában természetesen ezúttal is Mandó illetve Yodalino áll. (Itt megállva egy pillanatra: Akik az első évad során, vagyis a tavalyi évben velünk tartottak, megszokhatták, hogy blogunk a fő karaktert Mandónak, az állandóan mellette lévő kis csöppséget pedig Yodalinonak nevezi. Annak dacára tesszük ezt, hogy tudjuk: Mando valódi neve: Din Jarron és a kicsit "The Child" néven emlegeti a forgatókönyv.) Szóval a cselekmény azzal indul, hogy Mandó felkeres egy Gor Koresh nevű bandavezért, hogy megtudja tőle, hol talál mandalori harcosokat (főleg egy bizonyos harcost). Az egyszemű fickó azonban nem tervez segíteni neki, hanem inkább beskar páncélját követeli. Tárgyalásuk alatt a szórakozóhely középső részén felállított ringben két Gamorreai harcol egymással. Itt máris van némi kritikánk: a harcuk ugyanis meglehetősen gyengécske kivitelezésű, minimális életszerűséggel sajnos. Közben Mandó és a banda összecsapnak, de főhősünk a hihetetlen gyorsaságával elintézi Gor Koresh embereit és kiszedi a vezérből, hogy a Tatuinon egy Mos Pelgo nevű bányászvároskában él egy mandalori harcos. Mandó elhatározza tehát, hogy felkeresi a helyet.

mandalorian2_kep4.jpg

Képek forrása: screenrant.com

A második fontos jelenet már a Tatuinon játszódik, melynek panoráma-képe lélegzetelállító. Mandó űrhajója leszáll és az első évadból már megismert Peli Motto házánál és a fejvadász élénk beszélgetésbe kezd a nővel. A diskurzusból kiderül, hogy Mos Pelgo egy nagyon elhagyott, távoli kis bányásztelep, amit nem lesz könnyű felkutatni. Ám Mandó elszánt és a kis Yodalinóval egy sikló-motoron indul a jelzett helyre. Az utazás több napig tart, közben Mandó még buckalakókkal is találkozik, akikkel barátságosan beszélgetésbe kezd (egy tábortűznél). Megjegyeznénk: ez teljesen új fejlemény, korábban a klasszikus részek és az előzmény-trilógia is inkább démonizálta őket, gonosz és vad lényeknek beállítva fajukat.

Az újabb jelenet helyszíne már Mos Pelgo városkája, mely kimondottan vadnyugati, western-település látványát nyújtja, csak épp futurisztikus "köntösbe" bújtatva. Mandó a központi kocsmába megy tájékozódni (hova máshova is menne), ahol a csapos útba is igazítja: valóban van a városban egy mandalori, de ő a településük marsallja. (Feltételezésünk szerint a marsall a vadnyugati városok seriffjének felel meg.) Mandónak nem is kell nagyon keresnie az illetőt, mert rögtön belép a csehóba, régi típusú mandalori páncélban. Italt tölt, majd nagy meglepetésre leveszi sisakját. A férfi nem más, mint Timothy Olyphant. filmbeli neve: Cobb Vanth. Beszélgetésbe kezdenek, mely annyira feszült, hogy érezzük: bármikor megkezdődhet a harc köztük. Kiderül: Cobb nem mandalori, csak a jawáktól szerezte a páncélt. Mandó dühös lesz és követeli: adja át számára a beskar páncélt, melyet illetéktelenül szerzett. Cob ezt visszautasítja. Már éppen kirobban köztük egy párbaj, amikor megremeg a föld és valami hatalmas lény közelít a városhoz. Kirohannak megnézni és kiderül, hogy egy hatalmas Krayt Dragoon érkezik a föld alatt. A párbajt elhalasztja a két férfi és alkut kötnek egymással: ha Mandó segít megölni a sárkányt, akkor Cobb önként átadja neki a mandalori páncélt.

2evad_mandalorian_2.jpg

A történet úgy folytatódik, hogy Mandó és Cobb sikló-motorokon mennek (Yodalinoval természetesen) a Tatuin sivatagjában a sárkány fészkéhez, mely egy elhagyott Sarlakk-járat. Közben Cobb elmeséli saját történetét a fejvadásznak. A férfi a Tatuinon élt, amikor a második Halálcsillag felrobbant. Utána a bolygó egy Bányász Kollektíva uralma alá került és a lakosság rabszolgasorba süllyedt. Cobb elhagyta faluját, de magával hozott némi értékes silicax-kristályt. A sivatagban bolyongva vették fel a jawák, akik szemet vetettek kristályaira. Ekkor látta meg járművükben Cobb a mandalori páncélt. Alkut ajánlott: átadja a kristályokat a páncélért cserébe.

A visszatekintésből kiderül: Cobb már a mandalori páncélban érkezett meg Mos Pelgoba, ahonnan új fegyvereivel sikeresen űzte el az elnyomókat. A városkát felszabadította tehát a rabszolgaságból és így a közösség marsallja lett. Közben a két harcos a buckalakók táborába ér. Itt fontos egyezség születik: Mandó, Cobb és a buckalakók együtt győzik le az óriási szörnyet. Első kísérletük azonban kudarcot vall: a sárkány kijön ugyan a járatából, de nem a csalinak kikötött banthát eszi meg, hanem egy társukat. Úgy terv születik: bevonják a harcba Cobb faluját is annak, ellenére, hogy Mos Pelgo lakói régóta harcban állnak a buckalakókkal.

Csapdát állít a megszülető kis sereg: bombákat helyeznek a sárkány barlangjának bejáratához és kicsalogatják a szörnyet. A Krayt Dragon ki is jön, ám sajnos nem tudnak robbantani. Erre Mandó egy bombákkal megrakott banthát vet be, mely végre sikert arat. A sárkány bekapja és szétrobban így a falusiak illetve buckalakók ünneplésbe kezdenek. Végül Mandó átveszi Cobb páncélját (az alku szerint) elbúcsúzik és Yodalinoval együtt elmotorozik a messzeségbe. A záróképben felbukkan egy személy is, aki az egész jelenetet messziről figyeli és aki talán Boba Fett (vagy esetleg más, mondjuk Rex kapitány). Nem tudjuk egyelőre. 

mandalorian2_kep5.jpg

A második évad nyitó epizódja ütősre sikeredett: kapunk látványos helyszíneket, izgalmas összecsapásokat és megkapjuk a klasszikus részek egyik fontos helyszínének, a Tatuinnak a lenyűgöző látványát is. A zárókép ezernyi kérdést vet fel: mit keres a Tatuinon Boba Fett (ha egyáltalán ő az), milyen ruhát visel, milyen kapcsolat fűzi a mandaloriakhoz és sorolhatnánk.  

70szazalek.jpg

Összességében erős kezdéssel ünnepelhetjük a második évadot. Értékelésünk erre a fejezetre  70%. Reméljük a későbbiekben is hasonlóan jó részeket láthatunk és valamivel több harcot élvezhetünk, sok-sok Star Wars elemmel.

Eddigi karakterek

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.11.02.10:39. 

süti beállítások módosítása