Mandalorian

Mandalorian hetedik epizód: A leszámolás (S01E07)

2019. december 19. - Insomnus

A szokásostól eltérően ezúttal szerdán jelent meg a Mandalorian legújabb, hetedik epizódja, mely Deborah Chow rendezésében a Reckoning, azaz leszámolás címet kapta. Ez a rész némileg kevesebb figyelmet kapott, mert éppen most, december 18-án került a hazai mozikba a Star Wars kánon legújabb fejezete, a Skywalker kora. Az új epizód a kilencedik számozott részként lezárja a Skywalkerekhez kötődő történeteket és egy 1977 óta tartó, 42 éves sorozat végére tesz pontot. (Partnerblogunk, a Tiefighter vasárnap jelenteti majd meg kritikáját a The Rise of Skywalker kapcsán.)

episode7.jpg

Ami a Mandalorian hetedik fejezetét illeti: már csak azért is nagyon vártuk, mert Deborah Chow a harmadik résszel az eddigi legjobb epizódot készítette el (mely tőlünk négy héttel ezelőtt 80%-ot kapott) így komoly esély mutatkozott arra, hogy Chow kisasszony újra nagyot alkot majd. Nos, valóban kitett magáért, ha nem is annyira látványban, de sztoriban mindenképp. A Leszámolásban kapjuk például az eddigi legtöbb birodalmi rohamosztagost (imperial stormtroopers -t) így akinek eddig hiánya volt látványukat illetően, most bőven kárpótolva érezhette magát. Ugyancsak ez a fejezet tartogatja a legtöbb meglepetést is: hiszen bepillanthatunk a legelső epizódban megismert Kliens (Werner Herzog) "lapjaiba" megismerve azt a személyt, akinek dolgozik.  

A hetedik rész története ott kezdődik, hogy Mando üzenetet kap Greef Kargától, melyben a fejvadász céh vezetője egy ajánlatot tesz számára: ha segít neki megszabadulni a Novarrán (Nevarro bolygón) zsarnokoskodó - és így a céh érdekeit csorbító - exbirodalmi vezér csapatától (likvidálva magát Klienst is), akkor cserébe tisztázza Mando nevét a fejvadász szövetkezetben és nem üldözteti tovább, bárhová is távozna szabadon a kis Yodalinóval. A tervben egyébként maga Yodalino is szerepel, mert Karga csalinak akarja használni a csöppséget.

Bár Mando belemegy az alkuba, Yodalinot a legkevésbé sem tervezi bevonni az egészbe. Helyette két helyszínt keres fel előkészületként: előbb a Sorgan bolygót, hogy ott találkozzon Cara Dune zsoldossal (akit a negyedik részben ismerhettünk meg Gina Carano alakításában), majd az Arvaéla 7-et, ahol régi segítőjét, az Ugnaught-ok közé tartozó Kuiil -t keresi fel.Mindkét útját siker koronázza: ráveszi Cara Dune -t, hogy segítsen neki a bevetésben és Kuiilt is sikerrel győzi meg arról, hogy részt vegyen az akcióban.

Amikor Mando találkozik Carával, az epizód egyetlen küzdelmet láthatjuk: a termetes zsoldosnő ugyanis épp pénzért verekszik egy méretes Zabrakkal komoly közelharcot folytatva vele. (Igen, ellenfele ugyanolyan Zabrak, mint Darth Maul.) Sajnos ami a párharcokat illeti ebben a részben be kell érjük ennyivel, mert több verekedés, vagy egyéb összecsapás sajnos nem fordul elő a Leszámolásban (na jó, lesz még majd egy sárkányos küzdelem is később). Amikor Mando Kuiil -t látogatja meg, újra találkozik az IG-11 kódjelű harci droiddal is, mely még a legelső epizódban volt ellenfele (egy ideig szövetségese). Mandó ellenségesen szemléli a droidot (eleve mindig fenntartásai vannak a robotokkal szemben), de Kuiil megnyugtatja: átprogramozta a gépet és most már nem veszélyes, sőt védelmet nyújt számára.

A kis csapat - vagyis Mando, Cara, Kuiil és IG-11, plusz három blurrg - elindulnak a Nevarro bolygóra, ahol rögtön leszállás után találkoznak Kargával és embereivel. A meeting eredményeként megállapodnak: együtt támadják meg a birodalmiakat és végeznek a Klienssel. Útjuk során azonban első este ismeretlen szárnyas, sárkányszerű lények támadják meg őket. Ez a második számú mozgalmas scene (sajnos a rendezés nem kényeztet el bennünket túl sok küzdelemmel). Egy érdekesség is színesíti a jelenetet: a karján megsérült Kargát ugyanis mindenki megdöbbenésére meggyógyítja a kis Yodalinó.

A támadó csapatban meglepetésszerű átrendeződés is történik: másnap ugyanis Karga lepuffantja saját embereit (kettő maradt az előző esti sárkánytámadás után) amit azzal indokol, hogy eredetileg meg akarták ölni Mandot, de miután Yodalino megmentette az életét, letett erről (szemben embereivel, akik továbbra is a mandalori életére akartak törni).

episodde7.jpg

Az epizód végén Karga, Mando és Cara találkoznak a Klienssel, de a vártnál sokkal több rohamosztagos őrzi: már a város is tele van velük és a főhadiszállásán is nyüzsögnek (bár Karga korábban azt adta be Mandoéknak, hogy maximum 4 rohamosztagos őrzi a birodalmi bandavezért). A Kliens meg akarja nézni a csöppséget, de előtte hologrammos hívást kap: ekkor kiderül, hogy főnöke, akinek dolgozik, nem más, mint a nagyhatalmú (moff rangú) Gideon kormányzó. Közben kitör a tűzharc (hármas számú mozgalmas jelenet az epizódban), ami akkor válik Mandoék számára reménytelenné, amikor odakint vagy száz rohamosztagos veszi körül az épületet. Ekkor leszáll egy TIE-fighter és maga Gideon lép ki belőle. Közben Kuiil menekíteni próbálja Yodalinot, de mielőtt blurrgja hátán elérné Mando űrhajóját, a birodalmiak elkapják és leveszik tőle a csöppséget.

Az epizód azzal ér véget, hogy Kuiil a földön fekszik (vélhetően meghalt), Mandóék kelepcébe kerültek, Gideon pedig magán hadserege élén készül elfogásukra, miközben emberei éppen hozzá tartanak az elfogott Yodalinóval.

  • Negatívumok: kevés tűzharc, verekedés és mozgalmas akciójelenet
  • Pozitívumok: informativitás, sokat megtudunk a történet háttér-információiból
  • Értékelés: egy hajszállal jobb az előző epizódnál, bár kevesebb az akciójelenet, érdekesebb maga a sztori. Így 70%-ot kap tőlünk.

70szazalek.jpgA következő epizód egyben az első évad záró része is lesz, az új-zélandi születésű (maori származású) Taika Waititi rendezésében, aki nem mellesleg a Thor: Ragnarök készítője is volt két éve (ami nem rossz "ajánlólevél számára). Kíváncsian várjuk. Ami a hetedik részre adott 70% -ot illeti, így illeszkedik a korábban általunk adott értékelések sorába:

mandalorian_epizodok_ertekelese.jpg

Az utolsó rész reményeink szerint 80% feletti lesz és kitesznek magukért Favreau -ék, remélve, hogy a jövőre megérkező második évad szintén sikerszéria lesz. Ennek idejét egyelőre senki nem tudja, de a legtöbb elemző 2020 őszét valószínűsíti.

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.19.9:58

süti beállítások módosítása