Mandalorian

Bombaként robbant a Mandalorian befejező része

2020. december 20. - Insomnus

A korábban Marvel-filmekkel foglalkozó (Hangya, A Hangya és a Darázs), illetve vígjátékokat készítő (Az igenember) Payton Reed nagyon ütős befejező részt készített, mely hasonlóan az első szériához (ahol szintén a zárás volt a legjobb) bombaként robbant a rajongóknál. Jon Favreau (az egész Mandalorian franchise atyja), remek befejezést írt, amihez nagyon jó script és élvezetesen szórakoztató rendezés társult. Jó arányérzékkel kapunk pörgős, látványos akciójeleneteket, meglepetéseket és egy nagy csattanót is a legvégén. Nézzük tehát a sztorit, a The Rescue (A megmentés) című évadzáró fejezetet spolieresen.

utolso_resz_mandalori.jpg

A nyitójelenetben a Slave-1 támadását látjuk egy birodalmi hajó, egy Lambda osztályú űrsikló ellen, melyen Gideon professzora, Dr. Pershing utazik. Mandó sikeresen fogja be a járművet és átkelve rá, fogságba ejti a tudóst. Dr. Pershing meglepően közreműködőnek bizonyul: elárulja, hogy Gideon könnyűcirkálójának melyik részén őrzik a kis Grodut. Közben kialakul egy új összefogás: Bo-Katan csapata, Mandó, Cara Dune és Boba Fett között, melyben mindenki megkapja, amit akar: Bo-Katan két dolgot is: egyrészt sötét kardot (amivel visszaszerezheti Mandalort), másrészt Gideon hajóját (a támadáshoz), Mandó megkapja a kis Grogut, Boba Fett pedig annak elégtételét, hogy kiegyenlítette tartozását Mandó felé. Kidolgoznak tehát egy haditervet Gideon hajójának elfoglalására.

Az akció nehézségekkel indul: a színjátékot - melyben azt imitálják, hogy egy birodalmi shuttle -t üldöz a Slave és így Mandóék menedéket kérnek a birodalmi cirkálón - nem veszik be Gideonék, így erőszakkal kell leszállniuk a kormányzó hajóján. Utána viszont már simán alakulnak a dolgok (legalábbis egy ideig): a Bo-Katan és Cara alkotta főcsapat sorra iktatja ki a troopereket, a hajóhídra tartva, miközben Mandó a kis Grogut keresi. Egy ponton azonban hiba csúszik számításaikba: Gideon "felébreszti" az alvó üzemmódban lévő sötét osztagos harci droidokat, melyeket ugyan az utolsó pillanatban elzár Mandó, ám egyetlen darab kiszabadulva a mandalorira támad. Mandó alig-alig tudja magát megvédeni, óriási küzdelem árán képes csak végezni a sötét osztagossal.

utolsoresz_3.jpg

Itt két apró kritikát fogalmaznék meg: az egyik, hogy kicsit nevetséges, ahogyan a birodalmi rohamosztagosokat járatja le a script. Arra gondolok, hogy egyesével, szervezetlenül és mindenfajta taktika vagy stratégia nélkül támadnak a behatolókra, iszonyúan bénán. (Erre nincs jobb szó.) Mandóék szépen egyesével, kettesével lövöldözik le őket különösebb megerőltetés nélkül. A másik a sötét osztagosok túlmisztifikálása. Gyerekes zenei aláfestésekkel, hatásvadász kamerahasználattal láttatják őket (ájuljunk már el attól, hogy mennyire félelmetesek).  A szájbarágós üzenet visszás és felesleges, hiszen így is elég profi gépeknek tűnnek.

utolsoresz_2.jpg

Aztán a 20. percben jön egy nagyon nagy jelenet: létrejön végre a találkozás a sorozat két legfontosabb alakja (és két legfontosabb ellenfele) Gideon illetve Mandó között. Már-már úgy tűnik megegyeznek: Mandó viszi Grogut, Gideon pedig megtartja a Darksaber -t, aztán a kormányzó mégis megszegi az alkut, hirtelen Mandóra támad. Kettejük párharca izgalmas és szerintem jól kidolgozott, elég cool. Természetesen győz Mandó, amikor Gideon kezéből kiesik a legendás fekete fénykard, a kormányzó pedig a földre esik, teljesen kiszolgáltatottan.

Egy újabb nagy fordulat: a Darksaber azé kell legyen, aki azt harcban elnyeri. Mivel ez a személy most Mandó (hiszen legyőzte Gideont), így Bo-Katannak ugyancsak harcban kellene elvennie a mandaloritól. A két szövetséges gondba kerül: nem akarnak egymással harcolni, de Bo-Katannak szüksége van a fekete fénykardra, mégpedig szabályosan megszerezve. Kell ez neki, ha Mandalor uralkodónője akar lenni.

A dilemmának a sötét osztagosok felbukkanása vet véget: váratlanul megtámadják ugyanis a hajót, ám szerencsére az irányítóhelység páncélajtaja feltartóztatja őket. Közben megint egy kiszámíthatatlan fordulat lep meg bennünket: egy idegen bukkan fel: egy X-Wing utasaként, mégpedig egy ismeretlen Jedi lovag. Zöld színű fénykardjával gyakorlatilag gond nélkül, teljesen simán aprítja darabokra a sötét osztagos droidokat. Végül kapunk egy akkora flash -t, mint ide Lacháza: a Jedi-csuklya alól ugyanis az irányítóhelységbe lépve Luke Skywalker arca tűnik elő, hihetetlenül jól megcsinált CGI megoldással (legalábbis jóval ügyesebben kivitelezetten, mint korábban Leia és Tarkin kormányzó).[Bár ezt a lenti kép nem adja vissza.]

utolsoresz_4.jpg

A film (és az évad) zárásaként kapunk még egy nagyon megható jelenetet Grogu és Mandó búcsújáról, melyben a fejvadász még az arcát is megmutatja. Hogy teljes legyen a sírás-rívás, még R2-D2 is megjelenik, afféle fanservice nosztalgia-punccsal nyakon öntve a zárójelenetet.

A néhány kritikai észrevételünktől eltekintve azonban egyértelműen egy nagyon jó epizódnak tartjuk az évadzárást, sőt a második évad legjobbjának. Remek forgatókönyv, ügyes, élvezetes rendezés, ütős akciójelenetek és főleg a fordulatosság teszik emlékezetessé. Értékelésünk erős 90%.

90%

Az évad végetérésével most sajnos hosszú időre lezárulnak a mandalori harcos kalandjai. A második évad három legjobb epizódja a Mandalorian blog szerint a következő lett:

  • 1.) The Rescue (A megmentés) évadzáró, 16. rész - 90%
  • 2.) The Siege (Az ostrom) második évad 4. rész (12. epizód) - 85%
  • 3.) The Believer (A hívő) második évad 7. rész (15. epizód) - 80%

Reméljük lesz még folytatás és harmadik évad! Blogunk mindenesetre nagyon várja. Addig sem tervezünk teljesen elhallgatni, oldalunkon lesznek még Star Wars témájú posztok. This is the way.

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.12.20.(22:00)

süti beállítások módosítása