Mandalorian hatodik epizód: A fogoly (S01E06)

2019. december 14. - The Mandalorian

December 13-én pénteken (a baljós dátumot nem tekintve rossz előjelnek) megnézhettük a legújabb (hatodik) Mandalorian epizódot is, mégpedig Rick Famuyiwa rendezésében. Címe: "A fogoly" (The Prisoner). Ezt a részt a nigériai - amerikai direktor "jegyzi", aki korábban a nagy sikerű második részt is készítette (mely tőlünk 75% -ot kapott). Ezúttal sem okozott csalódást: a Fogoly című fejezet pörgős, akciódús lett és megint kaptunk Star Wars elemeket. Ilyen a Twi'lek faj felbukkanása, Canto Bight emlegetése, az X-wing starfighterek látványa és még számtalan kisebb-nagyobb utalás az Univerzumra.

episode6.jpg

A hatodik rész gyakorlatilag egy börtönhajóról való szöktetés története, a szokásos 30-35 perc helyett 40 percben "bemutatva". Az író ezúttal nem Favreau (és nem is Filoni), hanem Christopher Yost, aki bevonta a sztori megírásába a rendezőt, Famuyiwát is. Egyébként a rendezők így bukkannak fel az első évadban (utolsó oszlop a blogunk által eddig adott teljesen szubjektív értékeléseket tartalmazza):

mandalorian_rendezok.jpg

Ami a történet részleteit illeti: Mando ezúttal egy régi harcostársát keresi fel munkaügyben, aki egy saját űrállomáson rendezte be főhadiszállását. Az ősz szakállú Ranzar Malk, régi barátként üdvözli a fejvadászt, ám Mando tartózkodó viselkedése arra utal, hogy viszonyuk a legkevésbé sem baráti, maximum partneri (és az is a ködös múltba nyúlik). Mindenesetre Ran sokat tud Mandó régi, viselt dolgairól és "munkamódszeréről". Felkínál egy munkát a fejvadásznak, melyhez nagy szükség van Mandó hajójára, mert azt nem ismerik a körözésekből és azonosíthatatlan is. Mandó elvállalja a melót, melynek lényege egy bizonyos személy kiszabadítása (mint később kiderül egy börtönhajóról).

A munkát azonban nem egyedül Mandónak kell elvégeznie, hanem egy csapatnak, melynek négy tagját Ran mutatja be Mandónak. Az egyikük egy volt birodalmi mesterlövész, Mayfeld, a másikuk egy szarvakkal ellátott és félelmetes külsejű devaroni, akinek neve: Burg, (és aki kezdettől ellenséges Mandóval), harmadikuk egy droid ("akit" pilótaként használnak) és végül egy Twi'lek leányzó: Xi'an (aki Twi'lek létére nem kimondott szépség). Xi'an mint kiderül alaposan ismeri Mandót, talán még az arcát is látta korábbi kapcsolatuk alatt (ez nem derül ki, de lebegtetik a dolgot).

episodde6.jpg

A kis csapat elindul tehát Mandó hajóján Qin kiszabadítására, akiről később kiderül, hogy Xi'an testvére. A szabadítási akció teszi ki egyébként a játékidő túlnyomó részét. Mandó hajóján útközben egyértelművé válik: a négytagú csoport meglehetősen ellenszenves és igazából lenézik, sőt utálják Mandót. Később a bevetés során be is bizonyosodik, hogy halálát kívánják, bár amíg szükségük van rá, addig nem bántják. Felfedezik a kis Yodalinót is, akiről semmit sem tudnak és leginkább Mandó kis kedvencének gondolják, akivel magányosságát csillapítja, hosszú bevetései során.

Az akció során kiderül: Mandó hírneve nem alaptalan: szinte egymaga intézi el a börtönhajó droidjait. De végül a hajó egyetlen emberi utasa, aktiválni tud egy jelzőt, ami az Új Köztársaság pilótáit riasztja így menekülniük kell. Kiszabadítják Qint, de Mandót zárják be a helyére a cellába. A fejvadász azonban kiszabadul és sorra elkapja a csapat tagjait. Mint később kiderül: nem öli meg őket, csak mindegyiküket bezárja az egyik börtöncellába.

Közben Mandó hajóján a Q9-0 droid felfedezi Mandó megbízási holóját és rájön: a kis Yodalino sokat ér így megkeresésére és meggyilkolására indul. Ez alatt a börtönhajón Qin eléri, hogy Mandó ne ölje meg, hanem a felkínált pénzért - a megbízást teljesítve - elvigye Ranzar Malkhoz. Felszállnak Mandó járművére, ahol a fejvadász előbb kiiktatja a Yodalinot megtámadó droidot, majd útnak indul Ran -hez.

Megérkezve Mandó a foglyot átadja Ran -nek, aki átölelve, régi barátként üdvözli a Twi'lek férfit. A zárójelenet meglepetésekkel szolgál: bár Ran kifizeti Mandót, aki így el is indul hajójával (következő megbízása felé), ám felszállása után életére tör: ugyanis hajójának kilövésére ad parancsot. Mandó azonban túljár az eszén: nála hagyja azt a jeladót, amit a börtönhajóról elhozott, és ami a köztársasági X-vadászokat riasztja. A zárás az, hogy a X-wingek kilövik Ran bázisát, Mandó pedig a pénzjutalmával együtt elrepül a távoli messzeségbe.  

  • Negatívumok: Az egyik gondunk, hogy elég sok az üresjárat az akciójelenetek között; a másik, hogy nincs egészen megmagyarázva ez a jeladó dolog, amire a X-vadászok támadnak. Részemről az is meglepő picit, hogy Xi'an, aki ahhoz képest, hogy a Twi'lek nők (akik minden eddigi részben kimondottan csinosak voltak) nem egy kimondott szépség. Még néhány apróság akad, melyek rontanak a végső eredményen.
  • Pozitívumok: A hatodik epizód kimondottan akció-gazdag és tartalmaz SW elemeket is. Pozitívum a néhány közelharc scene illetve hogy van meglepetés is. Szépen gyarapodnak a sorozat karakterei is.
  • Értékelés: Erősebb a negyedik és ötödik részeknél (illetve a legelsőnél is) csupán a második és harmadik fejezet előzi meg. Értékelésünk erős 65%

65_szazalek.jpg

A következő epizódot az eddigi legjobb részt rendező Deborah Chow készíti, így azt reméljük: újra egy 80% -os fejezetet láthatunk egy hét múlva.

mandalorian_belyegkep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandalorian.blog.hu/api/trackback/id/tr5615351926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Last Sith Lord 2019.12.14. 15:17:15

Vannak benne jó jeleneteket, például ahogyan Mando elintézi szinte az összes droidot a börtönhajón. A közelharc-jelenetek mindig feldobják az egyes epizódokat. A hatodikban az a jó, hogy sok karaktert láthatunk és akad küzdelem is bőven, a végén egy csattanóval.

Arkadiai 2019.12.14. 21:29:57

Ez a jeladós téma nagyon sajátos ötlet: a Birodalom bukása után létrejövő Új Köztársaság jeladók osztogat és ha azokat valaki megnyomja, akkor oda X-szárnyúakat küldenek, hogy szétlőjék. Kicsit gagyi azért ez így. Ettől eltekintve jó rész volt.

HARP3R 2019.12.15. 10:32:36

@Arkadiai: Az is fura, hogy Ran a legjobb emberei elvesztésével sem törődik egyetlen embere kiszabaditásáért, sőt még Mandó fizettségét is beáldozza (hisz kifizeti, majd kilövésére ad parancsot). Ilyen sokat ért volna Qin?

A másik: Qin huga akár életét is feláldozná bátyjáért de fordítva már messze nincs így: a pasas csak a vállat vonja, és simán otthagyja hugát. Nem túl életszerű.

TIE fighter_ 2019.12.15. 11:08:32

@Last Sith Lord: Érdekes, hogy az egyes epizódokat más-más rendezi, mert így minden rész kicsit más hangulatvilágot mutat. Ez mutatkozik meg az akciójelenetekben is: egyes epizódokban túladagolják, másokba alig tesznek.

Jagdpanther 2019.12.15. 11:15:23

@Last Sith Lord: Sztem az volt gáz hogy amikor hárman lôttek a droidokra akkor semmi bajuk nem lesz, csak hogy mando megmutassa mit tud. Majd amikor a kopasz csoka beléjük botlik egyedul és szükséges akkor 1 lövéssel leszedi a három droiodt :/
Amugy még mindig ezerszer jobb mint némleyik ùj disney sw film

Periodista. 2019.12.15. 12:53:53

A Bruca Willis utánzat kopasz fickó gyengécske a hatodik részben és a Pokolfajzat-hasonmás szarvakkal ellátott tag is meglehetősen "B" kategóriát idéz.

scsaba1 2019.12.16. 17:46:19

@HARP3R:

Miért, csak emberek között lehetnek pszichopaták? A Quint játszó színész kicsit túl is tolja ezeket a jellemvonásokat.

Egyébként az ébredő erős mélyrepülést nem lehetne valahogy zárójelbe tenni, és ezt a vonalat nyomni a dizninek. Mert tényleg fényévekkel jobb.