Befejeződött a Mandalorian második évadának forgatása

2020. március 12. - The Mandalorian

Jó hír minden Mandalorian rajongó számára, hogy -- bár egyelőre nem került szóba az októbernél hamarabbi premier-bemutató a második évadot illetően -- viszont nem csúsztak a forgatások, így a Star Wars streaming minisorozatának legújabb részeit (legalábbis azok forgatását) 2020 márciusában sikerrel és eredményesen lezárták. Erre utal a sorozat fő-operatőrének, Baz Idione filmesnek friss Instagram bejegyzése.

Számolhatjuk tehát közösen a hátralévő időt (kb. 220 nap), várva Din Jarron újabb kalandjaira, melyek közt kiszivárgott hírek szerint nagy szerep jut majd a "sötétkardnak" és általában a fénykard-párbajoknak.

mandalorian2.jpg

Giancarlo Esposito, aki az első évadban Moff Gideon megformálója volt - és várhatóan a második sorozatban is kiemelt szerepet kap majd - lelkesen nyilatkozott nemrégiben arról, hogy

" ... óriási és nagyon látványos fénykard-párbajok zajlanak majd a sorozatban, és azt is fontos megemlítenem, hogy az enyém az első karakter, akit az a megtiszteltetés ért, hogy forgathatja ezt a kardot."

Az biztos, hogy eddig, az első évadban nem voltunk éppen "elkényeztetve" fénykard jelenetekkel (mondjuk ki: egy sem volt eddig), de most egy újabb klasszikus Star Wars elemet kaphatunk (a hírek szerint nagy dózisban). Majdnem bizonyos az is, hogy a karakterek száma jelentősen bővül majd, mint ahogyan a több rendezős "felállás" is biztosan megmarad. Mint ismeretes az első évad 8 részét öt rendező készítette: Dave Filoni (1 és 5. rész), Rick Famuyiva (2. és 6. rész), Deborah Chow (3. és 7. rész), ők dupláztak, a többiek pedig: Brye Dallas Howard (4. rész) és Taika Waititi (8. rész) egy - egy fejezetet rendeztek.

Várjuk tehát együtt október közepét, számoljunk együtt vissza a 220 ból (október 18-ig) és reméljük, addig a Korona vírus probléma (és pánik) is elmúlik majd! 

mandalorian_belyegkep.jpg

2020.03.12.09:00. 

Mandalorian első évad epizódjai [elemzések összegyűjtve]

Nyolc rész, nyolc izgalmas, látványos és valódi filmélményt adó epizód, melyek a Star Wars Univerzum történetfolyamába illeszkedve szórakoztattak bennünket heteken keresztül. A cselekmény számtalan bolygón játszódik (Arvala-7, Nevarro, Sorgan, Tatooine), mégpedig a Galaktikus Birodalom bukása után öt évvel, - vagyis A Jedi visszatér után, de bőven a  VII. epizód előtt - a Csillagok háborúja világ saját kronológiája szerint Yavin után 9-10 körül. A sorozat központi alakja Din Djarin, a mandaloriak által felnevelt és így mandalorivá lett fejvadász-harcos, aki klánja szabályait betartva (mint sisakjának soha le nem vétele) járja a Galaxist, hogy különböző megbízásokat teljesítve öregbítse törzse hírnevét és saját elismertségét. A nyolc epizód, Mandó  nyolc különböző kalandját tárja elénk:

 1. Első epizód: A mandalori (The Mandalorian)
 2. Második epizód: A gyermek (The Child)
 3. Harmadik epizód: A bűnös (The Sin)
 4. Negyedik epizód: A menedék (Sanctuary)
 5. Ötödik epizód: A fegyverforgató (The Gunslinger)
 6. Hatodik epizód: A fogoly (The Prisoner)
 7. Hetedik epizód: A leszámolás (Reckoning)
 8. Nyolcadik epizód: Megváltás (Redemption)

Az egyes részek elemzései a fenti linkekre kattintva olvashatóak el. Blogunk szerint a legjobb a nyolcadik, záróepizód lett (Taika Waititi rendezésében), míg az "ezüstérmet" a harmadik rész kapta (Deborah Chow rendezésében), a "bronzot" pedig a hetedik (szintén Deborah Chow által elkészítve). A történeteket Jon Favreau írta (és Dave Filoni).

Sajnos 2019 december 27-én véget ért az első évad és a folytatásra egészen 2020 őszéig kell várnunk (hacsak addig nem hozzák előre a bemutató időpontját). Addig a Mandalorian blog Star Wars témájú posztokat tervez megjelentetni. Az Erő legyen veletek, This is the Way!

mandalorian_belyegkep.jpg

 

 

Mandalorian nyolcadik epizód: Megváltás (S01E08)

Elkészült az első évad záróepizódja is, a nyolcadik rész Taika Waititi (Thor: Ragnarök) rendezésében és 44 perces játékidővel. Ezzel a fejezettel egyelőre befejeződött a The Mandalorian filmek vetítése (ajjaj mit csinálunk péntekenként?) és sajnos jelenleg nem is tudni, hogy mikor lesz nézhető a második évad (bizonyos források szerint legkésőbb 2020 novemberében megjelenik majd). A záróepizód körüli felhajtás érezhetően mérsékeltebb volt (mint a többi rész alapján vártuk volna), elsősorban az egész decemberre elegendő beszédtémát adó Skywalker kora miatt. A Star Wars IX.-ről partnerblogunk írt részletes kritikát, mely végigmegy a történeten és annak erősségein illetve gyengeségein. Ami a Mandalorian nyolcadik, befejező részét illeti (legalábbis az első évadot illetően), a Redemption, azaz megváltás címet kapta (amiről egyébként érdemes elgondolkodni; már hogy miért ezt a címet adta neki Waitit és Favreau). Egy biztos: nagyon ütős lett és az egész évadot lepipálja (sőt megkoronázza). Sokunkban felmerült, hogy talán Taika Waititi kezeiben jobb helye lett volna a Star Wars IX -nek is (J.J. Abrams helyett).

episode8.jpg

A sztori cselekménye teljes egészében a Nevarro bolygón játszódik, ahol az epizód kezdetén birodalmi katonák viszik motoros siklókkal Yodalinot a kormányzóhoz. Egy időre várakozniuk kell, amíg a kormányzó fogadni tudja őket és ezalatt a csöppségről beszélgetnek. Dialógusuk bebizonyítja, hogy a rohamosztagosok nem az eszükről híresek. (Hétköznapi fickók, faék egyszerű észjárással.) Aztán megjelenik IG-11 (a záróepizód egyik legnagyobb hőse), majd megmenti Yodalinót (elveszi a katonáktól) és siklóján a körülzárt Mandóékhoz fuvarozza a csöppséget. Közben mellesleg lelődözi a katonák tekintélyes részét.

A körülzárt épületben rekedt csapat tagjai - Mando, Cara és Karga - komoly bajba kerülnek: az ostromra készülő száz katona egy hatalmas ágyút hoz megsemmisítésükre. A végső pusztítás előtt azonban Gideon kormányzó nevükön szólítva a bent lévőket (Mandót úgy, hogy Din Djarin) ultimátumot ad: vagy kijönnek szürkületig, vagy az ágyúval szétlövi az egész társaságot. Miközben Mandóék a kiutat keresik, a mandalori felidézi gyermekkorát: kiderül, hogy nem született mandalori, hanem csak kisgyermekként került a fejvadász klánhoz, amikor családja faluját birodalmi roham-droidok támadták meg.

Amikor IG-11 lövöldözve megérkezik Yodalinoval, küzdelem indul. A 4 fős kis csapat hatalmas tűzerővel kezdi irtani a rohamosztagosokat. Látványos a jelenet, bár akad benne bugyutaság is, amikor a kormányzó minden fedezék nélkül grasszálva lövi meg Mandót, aki épp egy bazi nagy gépágyúval kaszál le mindenkit. A mandalori komoly sérülést szenved, így szétválnak: Cara és Karga egy földalatti csatornán keresztül indulnak el egy mélyen fekvő lávafolyamhoz, hogy azon kihajózva jussanak ki a szabadba, Mandó és IG-11 pedig az épületben maradnak.

A sebesült Mandót meggyógyítja a robot, de ehhez le kell vennie sisakját. Az első évad alatt most látjuk először Pedro Pascal arcát.Íme...:

episode8c.jpg

A sikeres beavatkozás után mindketten a többiek után indulnak. A föld alatti csatorna-rendszerben bóklászva váratlanul egy teremre bukkannak, ahol a mandalori fegyverkészítő nő fogadja őket. Tőle tudják meg, hogy a birodalmiak megtámadták a mandaloriakat, akik közül sokan meghaltak, míg mások elmenekültek. A fegyverkészítő jótanácsokkal látja el Mandót: közli vele, hogy esküje szerint kötelessége a kis Yodalinót fajtársaihoz menekítenie, addig pedig apjaként kell gondoskodnia róla. Az is kiderül a fegyverkészítő elmondásából, hogy ismeri Yodalinó faját: egykoron a Jedikkel együtt harcolt a mandaloriak ellen. (A fegyverkészítő varázslóknak nevezi a Jediket, akik az egykoron hatalmas Mandalori Birodalom ellen viseltek hadat.) Közben Mandó kap egy hátra rögzíthető rakétaművet is a fegyverkészítőtől, ami egyébként a harmadik epizód óta nagy vágya a fejvadásznak (a harmadik rész végén jelennek meg a repkedő mandaloriak, akik közül az egyik Mandó gépe mellé száll és tiszteleg is neki). Mandó bónusz-jutalma még egy klánjelvény is, melyet a páncéljára gravíroz a fegyverkovács és egy sárszarvút ábrázol.

A kis csapat - Mandó, Cara, Karga és IG-11 - otthagyják a fegyverkészítőt és elindulnak a földalatti lávafolyóhoz. A mandalori nő bevárja a rohamosztagosokat és egy fél tucatnyit el is intéz közülük szerszámaival. A többiek a lávafolyamban egy hajóval utaznak a csatorna bejáratához, ahol azonban csapda várja őket: egy egész csapatnyi rohamosztagos készül ugyanis feltartóztatásukra. Ez lesz IG-11 nagy pillanata: elhatározza, hogy feláldozza magát a többiekért. Kisétál a lávában gázolva a csatorna kijáratához és aktiválja önmegsemmisítőjét, amivel végez minden rohamosztagossal. Ezzel azonban még sajnos nem menekülnek meg teljesen: odakint ugyanis Gideon egy TIE vadásszal támad rájuk. Mandó ekkor felavatja újonnan szerzett rakéta-hajtóművét: a magasba repül és a TIE vadászhoz rögzíti magát egy kábellel, majd elhelyez a hajótesten egy robbanó szerkezetet. A vadászgép felrobban és lezuhan, Mandó pedig épségben földet ér tisztes távolságban a roncstól.

episode8d.jpg

Az epizód legvége is érdekesen alakul: Mandó újra útnak indul (mint minden rész végén) ezúttal azért, hogy hazavigye a kis Yodalinót. Karga pedig kijelenti: bármikor szívesen látja Mandót, ha később beállna fejvadász szövetkezetébe (idevárja egyébként Carát is). A zárókép az, hogy Gideon egy úgynevezett darksaber fegyverrel (fénykardszerű eszközzel) kivágja magát a Tie roncsából és bosszúra szomjazva réved a messzeségbe. Mindez előrevetíti, hogy a második évadban várhatóan újra felbukkan majd Mandó ellenfeleként. Fegyvere egyébként egy híres és nagy mandalori vezér Tarre Vizsla lézerkardja. [Az egykori nagy vezető (aki Yavin előtt 1000-ben halt meg) egy erőérzékeny férfi volt, aki bekerült a Jedi Rendbe és maga készítette híres fekete fénykardjával (tiszteletet kiharcolva) egyesítette Mandalórt. Később Mandalorban szobrot emeltek tiszteletére.]

A nyolcadik rész értékelése részünkről 85%, vagyis az eddigi legjobb fejezetnek tartjuk, mely az összes korábbi epizódot megelőzi:

85_szazalek.jpg

Zárszó az első évadhoz

A nyolcadik epizóddal sajnos véget ért a Mandalorian első évada. Blogunk végig nyomon-követte az egyes részeket, mindegyik fejezetről közöltünk leírásokat, elemzéseket. [Ezek az elemzések külön posztban nézhetőek vissza.] Reméljük tetszettek ezek a kis szösszenetek és annak dacára, hogy alig érkeztek hozzászólások, azért kíváncsiak lesztek blogunk posztjaira az elkövetkezőkben is. A folytatás részleteiről csak maga Jon Favreau tud, aki a sorozat "atyja". Legutóbb 2019 december 27-én Twitterén egy Gamorrean képe mellé a 2020 -as esztendőt őszét jelölte meg, mint várható időpontot a második évad kezdetére:

favreau_twitter.jpg

Mivel 2020 őszéig nem lesznek elemezni való epizódok, így a továbbiakra vonatkozóan felmérnénk, hogy miről olvasnátok szívesen. Az alábbi szavazási lehetőség ezt segít számunkra kideríteni (köszönjük a te is nyilatkozol):

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.28.16:01

 

Mandalorian hetedik epizód: A leszámolás (S01E07)

A szokásostól eltérően ezúttal szerdán jelent meg a Mandalorian legújabb, hetedik epizódja, mely Deborah Chow rendezésében a Reckoning, azaz leszámolás címet kapta. Ez a rész némileg kevesebb figyelmet kapott, mert éppen most, december 18-án került a hazai mozikba a Star Wars kánon legújabb fejezete, a Skywalker kora. Az új epizód a kilencedik számozott részként lezárja a Skywalkerekhez kötődő történeteket és egy 1977 óta tartó, 42 éves sorozat végére tesz pontot. (Partnerblogunk, a Tiefighter vasárnap jelenteti majd meg kritikáját a The Rise of Skywalker kapcsán.)

episode7.jpg

Ami a Mandalorian hetedik fejezetét illeti: már csak azért is nagyon vártuk, mert Deborah Chow a harmadik résszel az eddigi legjobb epizódot készítette el (mely tőlünk négy héttel ezelőtt 80%-ot kapott) így komoly esély mutatkozott arra, hogy Chow kisasszony újra nagyot alkot majd. Nos, valóban kitett magáért, ha nem is annyira látványban, de sztoriban mindenképp. A Leszámolásban kapjuk például az eddigi legtöbb birodalmi rohamosztagost (imperial stormtroopers -t) így akinek eddig hiánya volt látványukat illetően, most bőven kárpótolva érezhette magát. Ugyancsak ez a fejezet tartogatja a legtöbb meglepetést is: hiszen bepillanthatunk a legelső epizódban megismert Kliens (Werner Herzog) "lapjaiba" megismerve azt a személyt, akinek dolgozik.  

A hetedik rész története ott kezdődik, hogy Mando üzenetet kap Greef Kargától, melyben a fejvadász céh vezetője egy ajánlatot tesz számára: ha segít neki megszabadulni a Novarrán (Nevarro bolygón) zsarnokoskodó - és így a céh érdekeit csorbító - exbirodalmi vezér csapatától (likvidálva magát Klienst is), akkor cserébe tisztázza Mando nevét a fejvadász szövetkezetben és nem üldözteti tovább, bárhová is távozna szabadon a kis Yodalinóval. A tervben egyébként maga Yodalino is szerepel, mert Karga csalinak akarja használni a csöppséget.

Bár Mando belemegy az alkuba, Yodalinot a legkevésbé sem tervezi bevonni az egészbe. Helyette két helyszínt keres fel előkészületként: előbb a Sorgan bolygót, hogy ott találkozzon Cara Dune zsoldossal (akit a negyedik részben ismerhettünk meg Gina Carano alakításában), majd az Arvaéla 7-et, ahol régi segítőjét, az Ugnaught-ok közé tartozó Kuiil -t keresi fel.Mindkét útját siker koronázza: ráveszi Cara Dune -t, hogy segítsen neki a bevetésben és Kuiilt is sikerrel győzi meg arról, hogy részt vegyen az akcióban.

Amikor Mando találkozik Carával, az epizód egyetlen küzdelmet láthatjuk: a termetes zsoldosnő ugyanis épp pénzért verekszik egy méretes Zabrakkal komoly közelharcot folytatva vele. (Igen, ellenfele ugyanolyan Zabrak, mint Darth Maul.) Sajnos ami a párharcokat illeti ebben a részben be kell érjük ennyivel, mert több verekedés, vagy egyéb összecsapás sajnos nem fordul elő a Leszámolásban (na jó, lesz még majd egy sárkányos küzdelem is később). Amikor Mando Kuiil -t látogatja meg, újra találkozik az IG-11 kódjelű harci droiddal is, mely még a legelső epizódban volt ellenfele (egy ideig szövetségese). Mandó ellenségesen szemléli a droidot (eleve mindig fenntartásai vannak a robotokkal szemben), de Kuiil megnyugtatja: átprogramozta a gépet és most már nem veszélyes, sőt védelmet nyújt számára.

A kis csapat - vagyis Mando, Cara, Kuiil és IG-11, plusz három blurrg - elindulnak a Nevarro bolygóra, ahol rögtön leszállás után találkoznak Kargával és embereivel. A meeting eredményeként megállapodnak: együtt támadják meg a birodalmiakat és végeznek a Klienssel. Útjuk során azonban első este ismeretlen szárnyas, sárkányszerű lények támadják meg őket. Ez a második számú mozgalmas scene (sajnos a rendezés nem kényeztet el bennünket túl sok küzdelemmel). Egy érdekesség is színesíti a jelenetet: a karján megsérült Kargát ugyanis mindenki megdöbbenésére meggyógyítja a kis Yodalinó.

A támadó csapatban meglepetésszerű átrendeződés is történik: másnap ugyanis Karga lepuffantja saját embereit (kettő maradt az előző esti sárkánytámadás után) amit azzal indokol, hogy eredetileg meg akarták ölni Mandot, de miután Yodalino megmentette az életét, letett erről (szemben embereivel, akik továbbra is a mandalori életére akartak törni).

episodde7.jpg

Az epizód végén Karga, Mando és Cara találkoznak a Klienssel, de a vártnál sokkal több rohamosztagos őrzi: már a város is tele van velük és a főhadiszállásán is nyüzsögnek (bár Karga korábban azt adta be Mandoéknak, hogy maximum 4 rohamosztagos őrzi a birodalmi bandavezért). A Kliens meg akarja nézni a csöppséget, de előtte hologrammos hívást kap: ekkor kiderül, hogy főnöke, akinek dolgozik, nem más, mint a nagyhatalmú (moff rangú) Gideon kormányzó. Közben kitör a tűzharc (hármas számú mozgalmas jelenet az epizódban), ami akkor válik Mandoék számára reménytelenné, amikor odakint vagy száz rohamosztagos veszi körül az épületet. Ekkor leszáll egy TIE-fighter és maga Gideon lép ki belőle. Közben Kuiil menekíteni próbálja Yodalinot, de mielőtt blurrgja hátán elérné Mando űrhajóját, a birodalmiak elkapják és leveszik tőle a csöppséget.

Az epizód azzal ér véget, hogy Kuiil a földön fekszik (vélhetően meghalt), Mandóék kelepcébe kerültek, Gideon pedig magán hadserege élén készül elfogásukra, miközben emberei éppen hozzá tartanak az elfogott Yodalinóval.

 • Negatívumok: kevés tűzharc, verekedés és mozgalmas akciójelenet
 • Pozitívumok: informativitás, sokat megtudunk a történet háttér-információiból
 • Értékelés: egy hajszállal jobb az előző epizódnál, bár kevesebb az akciójelenet, érdekesebb maga a sztori. Így 70%-ot kap tőlünk.

70szazalek.jpgA következő epizód egyben az első évad záró része is lesz, az új-zélandi születésű (maori származású) Taika Waititi rendezésében, aki nem mellesleg a Thor: Ragnarök készítője is volt két éve (ami nem rossz "ajánlólevél számára). Kíváncsian várjuk. Ami a hetedik részre adott 70% -ot illeti, így illeszkedik a korábban általunk adott értékelések sorába:

mandalorian_epizodok_ertekelese.jpg

Az utolsó rész reményeink szerint 80% feletti lesz és kitesznek magukért Favreau -ék, remélve, hogy a jövőre megérkező második évad szintén sikerszéria lesz. Ennek idejét egyelőre senki nem tudja, de a legtöbb elemző 2020 őszét valószínűsíti.

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.19.9:58

Mandalorian hatodik epizód: A fogoly (S01E06)

December 13-én pénteken (a baljós dátumot nem tekintve rossz előjelnek) megnézhettük a legújabb (hatodik) Mandalorian epizódot is, mégpedig Rick Famuyiwa rendezésében. Címe: "A fogoly" (The Prisoner). Ezt a részt a nigériai - amerikai direktor "jegyzi", aki korábban a nagy sikerű második részt is készítette (mely tőlünk 75% -ot kapott). Ezúttal sem okozott csalódást: a Fogoly című fejezet pörgős, akciódús lett és megint kaptunk Star Wars elemeket. Ilyen a Twi'lek faj felbukkanása, Canto Bight emlegetése, az X-wing starfighterek látványa és még számtalan kisebb-nagyobb utalás az Univerzumra.

episode6.jpg

A hatodik rész gyakorlatilag egy börtönhajóról való szöktetés története, a szokásos 30-35 perc helyett 40 percben "bemutatva". Az író ezúttal nem Favreau (és nem is Filoni), hanem Christopher Yost, aki bevonta a sztori megírásába a rendezőt, Famuyiwát is. Egyébként a rendezők így bukkannak fel az első évadban (utolsó oszlop a blogunk által eddig adott teljesen szubjektív értékeléseket tartalmazza):

mandalorian_rendezok.jpg

Ami a történet részleteit illeti: Mando ezúttal egy régi harcostársát keresi fel munkaügyben, aki egy saját űrállomáson rendezte be főhadiszállását. Az ősz szakállú Ranzar Malk, régi barátként üdvözli a fejvadászt, ám Mando tartózkodó viselkedése arra utal, hogy viszonyuk a legkevésbé sem baráti, maximum partneri (és az is a ködös múltba nyúlik). Mindenesetre Ran sokat tud Mandó régi, viselt dolgairól és "munkamódszeréről". Felkínál egy munkát a fejvadásznak, melyhez nagy szükség van Mandó hajójára, mert azt nem ismerik a körözésekből és azonosíthatatlan is. Mandó elvállalja a melót, melynek lényege egy bizonyos személy kiszabadítása (mint később kiderül egy börtönhajóról).

A munkát azonban nem egyedül Mandónak kell elvégeznie, hanem egy csapatnak, melynek négy tagját Ran mutatja be Mandónak. Az egyikük egy volt birodalmi mesterlövész, Mayfeld, a másikuk egy szarvakkal ellátott és félelmetes külsejű devaroni, akinek neve: Burg, (és aki kezdettől ellenséges Mandóval), harmadikuk egy droid ("akit" pilótaként használnak) és végül egy Twi'lek leányzó: Xi'an (aki Twi'lek létére nem kimondott szépség). Xi'an mint kiderül alaposan ismeri Mandót, talán még az arcát is látta korábbi kapcsolatuk alatt (ez nem derül ki, de lebegtetik a dolgot).

episodde6.jpg

A kis csapat elindul tehát Mandó hajóján Qin kiszabadítására, akiről később kiderül, hogy Xi'an testvére. A szabadítási akció teszi ki egyébként a játékidő túlnyomó részét. Mandó hajóján útközben egyértelművé válik: a négytagú csoport meglehetősen ellenszenves és igazából lenézik, sőt utálják Mandót. Később a bevetés során be is bizonyosodik, hogy halálát kívánják, bár amíg szükségük van rá, addig nem bántják. Felfedezik a kis Yodalinót is, akiről semmit sem tudnak és leginkább Mandó kis kedvencének gondolják, akivel magányosságát csillapítja, hosszú bevetései során.

Az akció során kiderül: Mandó hírneve nem alaptalan: szinte egymaga intézi el a börtönhajó droidjait. De végül a hajó egyetlen emberi utasa, aktiválni tud egy jelzőt, ami az Új Köztársaság pilótáit riasztja így menekülniük kell. Kiszabadítják Qint, de Mandót zárják be a helyére a cellába. A fejvadász azonban kiszabadul és sorra elkapja a csapat tagjait. Mint később kiderül: nem öli meg őket, csak mindegyiküket bezárja az egyik börtöncellába.

Közben Mandó hajóján a Q9-0 droid felfedezi Mandó megbízási holóját és rájön: a kis Yodalino sokat ér így megkeresésére és meggyilkolására indul. Ez alatt a börtönhajón Qin eléri, hogy Mandó ne ölje meg, hanem a felkínált pénzért - a megbízást teljesítve - elvigye Ranzar Malkhoz. Felszállnak Mandó járművére, ahol a fejvadász előbb kiiktatja a Yodalinot megtámadó droidot, majd útnak indul Ran -hez.

Megérkezve Mandó a foglyot átadja Ran -nek, aki átölelve, régi barátként üdvözli a Twi'lek férfit. A zárójelenet meglepetésekkel szolgál: bár Ran kifizeti Mandót, aki így el is indul hajójával (következő megbízása felé), ám felszállása után életére tör: ugyanis hajójának kilövésére ad parancsot. Mandó azonban túljár az eszén: nála hagyja azt a jeladót, amit a börtönhajóról elhozott, és ami a köztársasági X-vadászokat riasztja. A zárás az, hogy a X-wingek kilövik Ran bázisát, Mandó pedig a pénzjutalmával együtt elrepül a távoli messzeségbe.  

 • Negatívumok: Az egyik gondunk, hogy elég sok az üresjárat az akciójelenetek között; a másik, hogy nincs egészen megmagyarázva ez a jeladó dolog, amire a X-vadászok támadnak. Részemről az is meglepő picit, hogy Xi'an, aki ahhoz képest, hogy a Twi'lek nők (akik minden eddigi részben kimondottan csinosak voltak) nem egy kimondott szépség. Még néhány apróság akad, melyek rontanak a végső eredményen.
 • Pozitívumok: A hatodik epizód kimondottan akció-gazdag és tartalmaz SW elemeket is. Pozitívum a néhány közelharc scene illetve hogy van meglepetés is. Szépen gyarapodnak a sorozat karakterei is.
 • Értékelés: Erősebb a negyedik és ötödik részeknél (illetve a legelsőnél is) csupán a második és harmadik fejezet előzi meg. Értékelésünk erős 65%

65_szazalek.jpg

A következő epizódot az eddigi legjobb részt rendező Deborah Chow készíti, így azt reméljük: újra egy 80% -os fejezetet láthatunk egy hét múlva.

mandalorian_belyegkep.jpg

Mandalorian ötödik epizód: A fegyverforgató (S01E05)

/Köszönet az előző posztunkra kapott 48 lájkért! Igyekszünk továbbra is rászolgálni!/

Lassan egyértelmű koncepcióvá válik - a Disney+ streaming csatornáján futó (nálunk csak letöltve megnézhető) - Mandalorian sorozatot illetően, hogy Jon Favreau minden egyes epizódban kiszámított mennyiségű Star Wars elemet (ikont, utalást vagy sítusjegyet) helyeztet el rendezőivel. Legalábbis erről tanúskodik a Dave Filoni által rendezett ötödik rész is, melyben a minden Csillagok háborúja rajongó számára ismert Mos Eisley a helyszín. Láthatjuk a legendás bárt, melyben annak idején Han Soloval és Csubakkával először futott össze Luke és Kenobi. A "Fegyverforgató" ugyanakkor követi az előző négy rész alapelvét: egyszerű kis történet, mely önmagában is érthető (kevéssé építkezik az előző fejezetre), sok akciójelenettel. Bár ami a "sokat" illeti: az ötödik rész annyira nem kényeztet el bennünket: szinte végig a Tatooine homokdűnéi közt vagyunk - ráadásul megint sok éjszakai felvétellel - egy-két lövöldözéssel és egy verekedős scene -nel. De nézzük a sztorit röviden, ahogyan tőlünk megszokhattátok.

Előbb még megjegyeznénk: aki még nem látott egyetlen részt sem a péntekenként letölthető 30 perces epizódok közül, az is bármikor bekapcsolódhat, hiszen az alap összefüggések gyorsan megismerhetőek (akár itt nálunk is) és az egyes részek külön-külön is élvezhetőek. Ráadásul a karakterekről is van tájékoztató oldal. Nézzük tehát az ötödik fejezetet:

Az epizód elején Mandót láthatjuk, ahogyan a Sorgan bolygóról menekül épp a kis Yodalinoval (néhányan említettétek nekünk, hogy tetszik a Yodalino elnevezés. Köszönjük; nem kevés "agyalással" született meg neve.) Mando nyomában egy fejvadász gépe, mely folyamatosan tüzel rájuk. Ám Mando túljár az eszén és megsemmisíti hajóját. A győzelme után derül ki: új célpontja Mos Eisley, a Tatooine -on.

Leereszkedik a sivatagos bolygóra, ahol rögtön egy szerelőhöz megy, hiszen sérült a hajója. Peli Motto segít neki, de csak pénzért, viszont meg kell ígérnie, hogy nem megy fel a hajóra. Mandó a szerelés ideje alatt elindul, hogy valami gyors munkát keressen, aminek jövedelméből majd kifizetheti a javítást. Ez alatt Motto nem bír kíváncsiságával és benéz a hajóba, ahol rátalál Yodalinóra. A kis csöppség megtetszik neki és babusgatja.

episode5.jpg

Közben Mandó betér a Star Wars negyedik epizódjából jól ismert bárba, ahol munkát keres és találkozik az ifjú Toro Calican - nal. (Nem tudom, hogy a Favreau-csapat honnan szedi ezeket a neveket, de sajátosak és határozottan mediterrán jellegűek, spanyolos hangzással. Mondjuk a főszereplő a való életben chilei spanyol, az író meg kanadai francia, úgyhogy a mediterrán hatás valahol érthető.) A lényeg: az ifjú és Mando tárgyalni kezdenek egymással. Kiderül, hogy Toro tagja szeretne lenni a Fejvadász Szövetkezetnek, így ajánlatot tesz Mandonak: ha segít neki elfogni egy ott bujkáló fejvadászt, akkor az érte járó pénzt átengedi neki, ő meg beviszi az illetőt, hogy a Szövetkezet tagja lehessen. Mando belemegy az alkuba és elindulnak motoros siklókkal Fennec Shand elit zsoldosért.

Mire elérkezünk a történet ezen pontjához, számtalan SW stílusjeggyel találkozunk: első a Mos Eisley bár, aztán a kis javító droidok a Baljós árnyakból (akik Peli Motto műhelyében dolgoznak) és a persze a motoros siklók, melyeket több epizódban is felbukkannak.

Út közben buckalakókba botlanak, akik csak akkor engedik át őket, ha átadják Toro messzelátóját. (A buckalakók újabb SW elem.) Végül egy Dewback teherholdót pillantanak meg (újabb lény a klasszikus részekből) mely mellett egy eszméletlen alak fekszik. Mikor Mando odalép hozzá kiderül: csapda az eszméletlen fejvadász oda rakása és Fennec (akit keresnek) messziről tüzel rájuk, mesterlövész fegyverével. Mando elhatározza: kivárják az estét és akkor kapják el Fennec -et. Amikor besötétedik (és mindkét nap lemegy) fény-gránátokkal zavarják meg a mesterlövészt, majd együttes erővel elkapják. Ez a jelenete az ötödik epizód legmozgalmasabbja.

A foglyul ejtett Fennecről kiderül, hogy egy csinos hölgy, aki nem csak kiváló mesterlövész, de nagyon ravasz fejvadász is. Amikor ugyanis Mando elmegy, hogy járművet kerítsen: folyamatosan győzködi Torot, hogy társuljon vele és együtt kapják el Mandot. Elmondja: a mandalori egy fontos személyt szöktetett meg a Navarroi Szövetkezettől és megszegte a céh szabályait. Úgy gondolja, a mandalori plusz az elszöktetett célszemély (Yodalino) olyan sokat érnek, hogy ha elviszik őket a fejvadászok központjába nem csak busás jutalmat kapnak, de Toro legendává is válik. Toro átgondolja a dolgot és úgy dönt: a nőnek igaza van, de egyedül akarja megcsinálni az egészet. Így lelövi Fennec -et és egymaga indul a siklóval vissza Peli Motto műhelyébe.

A műhelyben aztán Toro bevárja az odaérkező Mandot és miközben kezében tartja Yodalinot, a mandalorira szegezi fegyverét. Csakhogy Mando egy sisakjában elrejtett eszközzel eltereli figyelmét, majd lelövi. Győz tehát, majd becsületesen kifizeti Peli Mottot és a kis Yodalinóval elrepül ismeretlen cél felé. A zárókép: a sivatagban fekvő Fennec testéhez egy azonosíthatatlan valaki lép, ami azt sugallja, hogy a fejvadásznő nem biztos, hogy meghalt. Az ismeretlenről csak találgathatunk, de nem kizárt, hogy Boba Fett az, aki bármikor felbukkanhat a sorozatban. (Korban körülbelül Mandoval azonos.) A sorozat mér nagyon sok meglepetést tartogat!

 • Negatívumok: Az ötödik epizód meglehetősen akciószegény + megint rengeteg az éjszakai jelenet (nem tudnak kigyógyulni ebből, de legalább a nyomkövetős dolgot nem rakták megint bele)
 • Pozitívumok: Dicséretes a sok SW elem felbukkanása és az újabb karakterek bemutatása. Egyre több a női szereplő. A legújabb női karaktert alakító Ming-Na Wen határozottan csinos.
 • Értékelés: Egy hajszállal gyengébb az előző epizódnál: 55% 55_szazalek.jpg

Reméljük az elkövetkezőkben visszatér még a legjobb epizódok színvonala. Az első évad 8 részes, így még a 6., 7., és 8. epizód hozhat feljavulást (például eljuthatunk a 2. rész 75 százalékához, vagy a 3. epizódnál adott 80% -hoz)! Bízzunk ebben!

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.12.07.11:10

Mandalorian negyedik epizód - A menedék

A "hét mesterlövész" sztoriját többen is feldolgozták már Kuroszava óta. Ezúttal a rendező Ron Howard lánya, a Jurassic World filmekből jól ismert Bryce Dallas Howard fogott a feladathoz, hogy sajátos műfaji keveréket alkotva elkészítse a Mandalorian című Star Wars sorozat legújabb, negyedik epizódját. A Disney+ streaming csatornáján futó (nálunk csak letöltve megnézhető) 30 perces epizódokból álló sorozat óriási népszerűségnek örvend a Csillagok háborúja rajongóknál. Bármikor bekapcsolódhat bárki, az alap-összefüggések gyorsan megismerhetőek például itt nálunk, és máris élvezhető akármelyik résztől a hetente (péntekenként) folytatódó történet. (A különböző részek önálló kis sztorik.)

dallas_howard_mandalorian.jpg

A legújabb rész - melyet most pénteken láthattunk - a hét mesterlövészt ugyan kettőre redukálta, de az alaphelyzet így is határozottan emlékeztet az 1954-es és 1960-as nagy klasszikusokra. (1954-ben Kuroszava, 1960-ban John Sturges, 2016-ban pedig Antoine Fuqua filmesítette meg az időtlen történetet, egy mexikói falu megmentéséről.) Ami a műfaji keveredést illeti: western, akció és Star Wars különleges mixét láthatjuk.

Történet kezdetén Mando (mi már így szólítjuk, noha közben kiderült hogy valódi neve Din Jarron, mi megmaradunk most már a Mando -nál); szóval főhősünk az epizód kezdetén búvóhelyet keres a kis Yodalinóval, ahol pár hónapra eltűnhetnek üldözőik elől. Mando választása a Sorgan bolygóra esik, mert fejletlen, gyéren lakott, ipar nélküli és félreeső kis hely, ahol senki nem keresné őket. [Itt jegyezném meg: érthetetlen, hogy Mando folyamatosan megszívja amiért nem jön rá, hogy valahol a kis bébi Yodán nyomkövető van elhelyezve (pl ruhájában vagy testében) ami most is kiszúr majd vele. Vajon hányszor sütik még el azt a bénázást, hogy Mandot mindenütt megtalálják, amíg nem esik le végre neki, hogy talán átnézhetné végre a kicsit.]

A Sorganon egy másik fejvadászba botlik, akinek neve: Cara Dune (Gina Carano) és aki nő létére elég keményen megállja helyét, amikor összecsapnak egymással. De közben kiderül: a nő csupán visszavonulása okán pihenget a bolygón, nem Mando miatt van ott. A két fejvadászt messziről jött falusiak, (spotchka termesztők) keresik meg azzal, hogy segítsenek nekik megvédeni falujukat idegen támadóktól, aminek fejében szerény fizetséget adnak. Mando belemegy az üzletbe, de nem a felkínált jutalomért, hanem mert így elbújhat pár hónapra a farmereknél a kis Yodalinóval.

episode4_2.jpg

Mando rábeszéli Carát is az akcióra így együtt mennek spotchka termesztők falujában. A település leginkább egy indián táborra emlékeztet, de Yodalino kitűnően érzi itt magát. Ráadásul Mando megismerkedik egy nagyon szép özvegyasszonnyal is, Omerával (Julia Jones), aki egyértelműen szimpatizál a mandalorival. Kettejük bizalmas beszélgetéséből derül ki: Mando valójában nem született mandalori, csak szülei meggyilkolása után fogadta be őt a mandaloraik törzse és lett maga is közéjük tartozó harcos.

A két fejvadász, Cara és Mando kiképezik a falusiakat a küzdelemre és egy este meg is indul a harc: egyesült erővel legyőzik a a klatooinian fajba tartozó vad támadókat és egy csapda révén megsemmisítik az őket segítő birodalmi AT-ST lépegetőt is (ugyanolyan kétlábú lépegető, mint amilyet a Jedi visszatérben láthattunk, az Endor bolygón).

episode4.jpg

A győzelem után Mando távozásra készül a faluból, de közbeszól egy fejvadász, aki a fák közül a kis Yodalinóra lő. A mandalori ráébred: nem hagyhatja itt Yodalinót (aki megússza a lövést), mert újabb és újabb merénylők érkezhetnek. Végül elbúcsúzik a falusiaktól - és Omerától, akivel egyértelműen bizalmas lett közben a kapcsolata - és újra útra kelnek a kis Yodalinóval. Elbúcsúzik Carától is, bár mindketten érzik: újra találkoznak még.

Az új karakterekről, lényekről és a sorozat egyéb figuráiról, szereplőiről blogunk külön listát vezet a könnyebb nyomon-követhetőség érdekében.

A 4. rész pozitívumai: A két nő, Gina Carano és Julia Jones végre csinos nőket hoznak a sorozatba + megtudunk újra egy kis információ morzsát Mandó múltjáról; például azt, hogy nem született mandalori (csupán ők nevelték és képezték). A magam részéről pozitívumnak veszem az AT-ST lépegető felbukkanását is, hiszen ezzel egy újabb Star Wars elemet kaptunk (mint korábban a jawákat és a birodalmi rohamosztagosokat).

A 4. rész kritikája: Bryce Dallas Howard és Favreau egy az egyben lemásolták a hét mesterlövész sztoriját (két mesterlövészre csökkentve a hősök számát), nem is nagyon törekedve az egyediségre. Sajnos rengeteg a sötét, éjszakai képkocka, ami csökkenti az élvezhetőséget.

60_szazalek_uj.jpg

Az eddigi részeket rangsorolva sajnos ez a gyengébbek közé tartozik, de így is erős közepes (viszont a második és harmadik epizódoknál gyengébb). A Mandalorian blog 60% -ra értékeli.  

mandalorian_belyegkep.jpg

2019.11.29.23:27 

Harmadik epizód - A bűnös

Az eddigi legjobb és legkeményebb epizódot egy hölgy rendezte, mégpedig a kanadai-kínai Deborah Chow aki férfiasan kőkemény stílusban, akciódús jelenetekkel forgatta le az egész fejezetet.

mandalorian_beskar.jpg

A történet szerint Mandó visszafelé tart küldetéséről a kis Yodalinóval, miközben űrhajóján kapcsolatba lép vele a fejvadász céh vezetője: Greef Karga (Carl Weathers). Arra kéri Mandót, hogy a célszeméllyel egyből a megbízóhoz menjenek. Mandó eleget is tesz a kérésnek és Yodalinót elviszi a Clienthez.

Az öreg bandavezér átveszi Yodalinot és busásan kifizeti (egy seregnyi beskarral) a mandalorit. Ugyanakkor nem válaszol Mandónak arra a kérdésére, hogy mit tervez a csöppséggel. Mando elmegy törzséhez, ahol tárgyal annak vezetőjével (a női mandalorival) és átadja a beskarokat. A nő kijelenti: készít neki egy új páncélt, "mely sokkal inkább megfelel jelenlegi pozíciójának".

episode3_1.jpg

Az új beskar páncél

A mandalori klán központjában Mandó konfliktusba és harcba bonyolódik egy másik mandalorival, akinek neve: Paz Vizla. A kötekedő, óriás termetű mandalori gyávának nevezi, amiért üzletel a volt birodalmiakkal. Paz Vizla  szerint a Nagy Irtás előtti időkből származnak azok a beskar lemezek, amiket hozott. Kettejük összecsapása döntetlenül végződik, de a női mandalori kiáll Mandó mellett, sőt egy teljesen új, jobb beskar-páncélt készít a harcosnak, amihez úgynevezett "madárfüttyöt" is készít (ez az új fegyver egyszerre több ellenfél is legyőzhető).

episode3_2.jpg

Mando és Paz Vizla

Az új páncél készítése közben Mandó visszagondol gyermekkorába (nem először) és látjuk, ahogy szüleivel menekül ismeretlen támadók elől. Az új páncélban Mandó elmegy a fejvadász céh vezetőjéhez, akivel egy bárban tárgyal. Greef Karga nagyon megdicséri, amiért megszerezte a "parszek történetének legnagyobb jutalmát". Karga arra kéri: pihenjen nagy sikere után és szórakozzon kicsit, de Mando a következő megbízását kéri. Az új feladat egy nemes fiának elfogása, aki nem fizet bírságot. A Karnac óceándűnéi felé kell mennie.

Mando azonban nem megy el űrhajójával, mert fejében motoszkál Yodalino sorsa. Aggódik a kis csöppségért, így visszamegy a birodalmiakhoz és ostrom alá veszi az épületet. Egyszer körbeveszik, de a "madárfütty" segítségével megmenekül. Kimenekíti Yodalinót és közben egy tucatnyi rohamosztagost megöl. Amikor viszont kilép az épületből megjelenik Karga egy rakás fejvadásszal és körbezárja. Szorongatott helyzetéből végül a levegőből alá ereszkedő mandalori társak mentik meg Mandot és a csöppséget.

Mando elmenekül űrhajóján, amely mellé odarepül egy mandalori és tiszteleg neki. Mandó megjegyzi: "szereznem kell egy ilyet". 

80_szazalek.jpg

Az eddigi részeket rangsorolva ez a rész a legjobbak közé tartozik. A Mandalorian blog 80% -ra értékeli.

mandalorian_belyegkep.jpg

Második epizód - A gyermek

A második rész rendezője, a 46 éves, nigériai - amerikai Rick Famuyiwa, mozgalmas és izgalmas epizódot készített a számunkra.

Mando a kis Yodalinoval elindul gyalog az ismeretlen bolygón, hogy eljussanak űrhajójukhoz, majd azzal a megbízóhoz. Közben banditák támadják meg őket, de Mandó elbánik velük, viszont megsérül páncélja. Az első nap estéjén a pusztában táborozva javítgatja páncélját, miközben Yodalino élénken figyeli. Űrhajójához érve Mandó azt veszi észre, hogy jawák fosztogatják. Néhányat lelő közülük, de erre válaszul gyorsan beszállnak hatalmas járművükre és megpróbálnak mielőbb elmenekülni előle.

episode2.jpg

A jawák egyszerre lövik Mandót, járművük tetején

Mando a jawák önjáró erődje után szalad, majd felkapaszkodik rá, hogy valahogyan visszaszerezze ellopott hajtóművét és egyéb alkatrészeit, ám nem jár sikerrel: bár felmászik a monstrum tetejére, az apró jawák megsorozzák puskáikból, így lezuhan a mélybe.

Nem esik semmi baja, de sajnos űrhajója az ellopott hajtómű nélkül működésképtelen. Elindul hát régi barátjához, Kuiil -hez (faja: Ugnaught) aki először is segített neki. A kis lény most sem hagyja cserben: elkíséri a jawákhoz, hogy Mando tárgyalni tudjon velük. A tárgyalás során nagy nehezen megállapodnak: Mando megszerzi a közelben lakó sárszarvú, azaz Mudhorn tojását, amiért cserébe visszakapja űrhajója hajtóművét.

Mandó bemegy a sárszarvú barlangjába és megküzd a hatalmas lénnyel. Közben Yodalino is segít neki: egy kritikus pillanatban az Erőt használva levegőbe emeli a szörnyet, így Mandó megölheti. A megszerzett tojást átadja a jawáknak (akik rögtön feltörik és megeszik) majd visszakapja hajtóművét.

episode2_2.jpg

A Mudhorn

Mandó és Kuiil elviszik a hajtóművet a géphez, majd napokig dolgozva megjavítják a mandalori űrhajóját. Elbúcsúznak és Mandó visszaindul megbízójához, a kis Yodalinoval. Értékelés: 75%.

A bébi Yoda:

episode2_3.jpg

Az eddigi részeket rangsorolva ez a rész a jobbak közé tartozik. A Mandalorian blog 75% -ra értékeli.

75_szazalek.jpg

mandalorian_belyegkep.jpg

 

Az első epizód - Mandalorian

Az első évad legelső epizódját (Chapter 1) a Star Wars világban tapasztalt Dave Filoni rendezte.

Egy Mando nevű fejvadász, a történet főhőse, aki a mandaloriak közé tartozik felbukkan egy havas bolygón, ahol egy bárban elfog egy kék színű humanoid lényt és némi csete-paté után elviszi magával űrhajóján. (A kocsmai bunyóban elhangzik: páncélja különleges baskar-acél.) Felszálláskor a jég alól egy hatalmas ragadozó-hal támadja meg őket, de sikerül elmenekülniük előle.

episode1_1.jpg

A mandalori, eredeti beskar páncéljában

Mando űrhajóján több elfogott személy is van már (lefagyasztva) és a most elkapott kék humanoid is közéjük kerül. Mando később leszáll egy másik bolygón, ahol egy újabb bárt keres fel. Itt találkozik munkaadójával, a neve: Greef Karga (Carl Weathers), akitől átveszi fizetségét (kreditekben), majd az újabb megbízatását.

Mando legújabb megbízatásának részleteit egy volt birodalmi vezetőtől (jelenlegi bandavezértől) veszi át, aki "az ügyfél" (the client) névre hallgat (alakítója: Werner Herzog). A birodalmi katonák által védett idős banda-parancsnok beskar lapokat ad előlegként Mandonak (és további lapokat ígér, ha sikeres lesz az akció). Ehhez egy bizonyos személyt kell élve elhoznia neki.

Mando következő útja törzséhez vezet, ahol egy mandalori nővel tárgyal és átadja neki a korábban kapott kreditjeit és az előlegbe kapott beskart. A mandalori nő a beskarból egy új vállpáncélt készít neki (ott helyben).

Ezután a férfi elindul megkeresni a célszemélyt és leszáll az Arvala-7 bolygón. Itt furcsa, méretes lények támadják meg (nevük blurrg), de egy barátságos apró idegen, neve: Kuiil (az Ugnaught fajból) megmenti (aki fontos mondatait mindig a "beszéltem" kifejezéssel zárja le). Mando megtanul megülni a blurrg hátán és elindul megkeresni a célszemélyt.

episode1.jpg

Egy blurrg

A táborban, melyet fegyveresek védenek és ahol a célszemélyt is őrzik egy fejvadász robottal összefogva tud csak behatolni. Végül a robottal megleli a keresett lényt, egy apró termetű, 50 évesen is baba korát élő kis Yodát. A robot megölné, de Mando kiiktatja és a kis "Yodalinot" magával viszi.

60_szazalek_uj.jpg

A legelső fejezet afféle támpont és viszonyítási alap a későbbiekhez. A Mandalorian blog a legelső epizódot 60% -ra értékeli. (Biztosra vesszük: lesznek még jobbak is.)

mandalorian_belyegkep.jpg